Hoogste woontoren Rotterdam straks uit de grond gestampt: BAM bouwt één etage per week

Bron: nieuwsbrief Cobouw 26.10.2018 door Edo Beerda

In Rotterdam start vandaag de bouw van de hoogste toren van de Benelux. Een complexe operatie, maar nu denken ze bij BAM al precies te weten wanneer de 215 meter hoge Zalmhaventoren af is. “Al krijgen we vier Elfstedentochten.”

Virtueel is de Zalmhaventoren allang af. Aannemer BAM heeft hem niet alleen in BIM, maar ook 4D gemodelleerd. “Dat model hebben we gekoppeld aan de planning. Bouwplaatsmedewerkers kunnen dus in een video precies zien waar elk onderdeeltje moet komen en op welk moment”, vertelt BAM-projectdirecteur Bernd Schönherr. “Daardoor weten we nu al wanneer de hoge toren af is: het eerste kwartaal 2022.”

Lijkt een boude uitspraak, want op zo’n hoog project kun je toch ook te maken krijgen met wind- of vorstverlet? Niets daarvan, bouwen gebeurt in een hijsloods. In deze stalen ‘fabriek’ op hoogte kunnen bouwvakkers beschut werken.

Torenkranen komen er niet aan het te pas op het Zalmhavenproject. Een bovenloopkraan die in de loods over kraanrails rijdt, hijst gevelelementen en andere materialen straks omhoog. Als er een verdieping af is, klimt de overkapte werkplaats met vijzels een stukje omhoog, totdat de 57ste etage is bereikt. BAM deed het eerder bij de nieuwbouw van Erasmus MC een steenworp verderop en dat beviel goed. “Het kost iets meer, maar het garandeert dat je snel, zonder hinder en – bovenal – veilig kunt bouwen”, zegt directeur Jan Kempkens van BAM Bouw en Vastgoed. “Alles staat in het teken daarvan.”

De wolkenkrabber rust straks op 164 van deze gigantische palen

Dat geldt ook voor het funderingssysteem. Bouwer BAM, ontwikkelaars Amvest/AM en de Rotterdamse bouwwethouder Bas Kurvers zetten donderdagmiddag in een vuurwerkspektakel hun handtekening op een Tubex schroefinjectiepaal en gooiden er een fles champagne tegen kapot. De wolkenkrabber rust straks op 164 van deze gigantische palen. De diameter is 950 millimeter, de lengte liefst 66 meter. Ze gaan in twee stukken de grond in. Als de eerste 33 meter met minimale trillingen en geluid op diepte is, wordt het volgende stuk opgelast. Daarna worden ze afgevuld met beton. “Uiteraard ook een bewezen techniek, we willen exact weten wat hier gebeurt”, benadrukt Kempkens.

De Zalmhaventoren is het begin van een nieuwe hoogbouwgolf in Rotterdam.

BAM wil snel en schoon bouwen in het krappe stukje stad bij de Erasmusbrug en werkt daarom zo veel mogelijk in prefab. Behalve de 2,50 meter dikke funderingsplaat (38×38,4 meter) en de eerste vijf verdiepingsvloeren, bestaat het complete gebouw uit prefab beton. De aannemer verwacht daarmee een snelheid van een etage per week te halen.

Het gaat dus ineens razendsnel, na een zeer lange aanloop. De eerste schetsen voor de Zalmhaventoren stonden al in 2001 op papier. Tegenstand van omwonenden en politiek en later de economische crisis wierpen het project enkele malen terug, maar nu is de tijd er rijp voor. Rotterdam zit te springen om woningen en investeerders staan in de rij om hun geld in grote projecten te steken. Opsteker voor de ontwikkelcombinatie is dat de eerste 200 woningen al zijn verkocht. De verkoop van de overige 285 woningen start in november. De woningen zijn verdeeld over de highrise (215 meter), ontworpen door Dam & Partners, en twee flankerende torens (70 meter) ontworpen door Kaan Architecten. Prijs van de appartementen varieert van 136.000 tot 1,8 miljoen euro.

Voor het eerst gaat Rotterdam door de maximumhoogte van 200 meter die lang gold

Als het aan bouwwethouder Bas Kurvers ligt, is de Zalmhaventoren het begin van een nieuwe hoogbouwgolf in Rotterdam. “Voor het eerst gaan we door de maximumhoogte van 200 meter die lang gold in onze hoogbouwzone. En dat is heel goed.” De VVD-wethouder wil jaarlijks 4500 woningen bouwen. Hoogbouw levert daarin een goede bijdrage, bij gebrek aan uitleggebieden. Hij studeert ook op mogelijkheden om onder meer in de Rijnhaven ruimte te scheppen voor meer hoog wonen. Binnenkort gaat hij met voorstellen naar de gemeenteraad.

https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2018/10/hoogste-woontoren-rotterdam-straks-uit-de-grond-gestampt-bam-bouwt-een-etage-per-week-101266060?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20181026-cobouw&tid=TIDP573562X68928778F483422B86039ED30C2AA9B7YI4&vakmedianet-approve-cookies=1

Posted by SweDutch

Geef een reactie