Drie gemeenten testen digitale meldplicht voor voetbalhooligans

Bron: Gemeente.nu nieuwsbrief 16.10.2023 (L. Wennekens)

Drie gemeenten experimenteren vanaf volgende maand met de digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters. Dat gaat via een klein draagbaar kastje: de Mini-ID. Hiermee kunnen gemeenten via het lezen van een vingerafdruk controleren of relschoppers met een gebiedsverbod zich daaraan houden.

Het Rijk en gemeenten werken al jarenlang aan de aanpak van voetvalvandalisme. Een burgemeester kan bijvoorbeeld een bestuursrechtelijk gebiedsverbod aan een hooligan opleggen voor het verstoren van de openbare orde. Hier kan een meldplicht aan vastzitten om ervoor te zorgen dat iemand zich niet in het verboden gebied begeeft, zoals een voetbalstadion. In de praktijk wordt een fysieke meldplicht nu weinig opgelegd. Het wordt beschouwd als een zwaar middel en legt beslag op de capaciteit van de politie.

Experiment Mini-ID

Nu moeten personen met een meldplicht zich nog op een bepaald tijdstip melden op het politiebureau. Een digitale meldplicht is wettelijk al mogelijk, maar omdat de techniek nog in ontwikkeling is wordt deze nog niet opgelegd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat samen met de gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht het meldproces en de techniek testen met het experiment Mini-ID. De verwachting is dat dit in november start.

Het experiment

In de eerste fase van het experiment gaan 10 vrijwilligers van de deelnemende organisaties, zoals de KNVB, het kastje bij zich dragen. Zij krijgen een fictief gebiedsverbod en moeten zich in een periode van twee maanden op bepaalde momenten melden via de vingerafdruk. In de tweede testfase gaan personen uit de drie gemeenten die daadwerkelijk een gebiedsverbod met een meldplicht hebben de Mini-ID gebruiken.

https://www.gemeente.nu/veiligheid/openbare-orde/drie-gemeenten-testen-digitale-meldplicht-voor-voetbalhooligans/

Posted by SweDutch

Geef een reactie