Zzp’ers en houden zelfstandigenaftrek in coronacrisis, ondanks niet halen urencriterium

Bron: nieuwsbrief BusinessInsider 24.4.2020

*Het kabinet komt met extra belastingmaatregelen om verlichting te bieden voor onder anderen ondernemers in de coronacrisis.

*Zo behouden zzp’ers en andere ondernemers de zelfstandigenaftrek, ondanks dat zij niet voldoen aan het urencriterium.

*Daarnaast mogen directeuren tijdelijk uitgaan van een lager loon zodat zij minder loonheffingen hoeven te betalen.

*Ook is de Belastingdienst soepeler met het verrekenen van verliezen.

Zelfstandigen die weinig te doen hebben door de coronacrisis behouden hun zelfstandigenaftrek, omdat de overheid hen op papier toch genoeg laat werken.

Dit is een van de extra belastingmaatregelen waar het kabinet toe heeft besloten en die staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) vrijdag bekend heeft gemaakt.

Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerkingen te komen moeten zzp’ers en andere ondernemers normaliter voldoen aan het urencriterium, wat inhoudt dat ze minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in de onderneming moeten hebben gestoken.

Door de coronacrisis werken veel zelfstandigen minder of helemaal niet, waardoor ze niet aan dat aantal uren komen. Om te voorkomen dat zelfstandigen het recht op aftrek verliezen gaat de Belastingdienst zet de Belastingdienst van 1 maart tot en met 31 mei 2020 toch 24 ondernemersuren in de boeken, ook al zijn die in werkelijkheid niet gemaakt. Hiermee houden zo’n 40.000 ondernemers gemiddeld 1.800 euro voordeel.

Ook voor directeuren die een groot deel van de aandelen bezitten van het bedrijf waarin ze zelf werkzaam zijn, heeft het kabinet een extra maatregel getroffen. Zij moeten loonheffingen betalen over een passend loon, ook als er minder of geen omzet is. Deze ondernemers mogen tijdelijk uitgaan van een lager loon, zodat ze minder belasting hoeven af te dragen. Dit kan een voordeel van zo’n 6.200 euro zijn voor naar verwachting ongeveer 35000 ondernemers.

Soepeler met verrekenen verliezen

Daarnaast gaat de fiscus de verliezen die dit jaar worden gemaakt wat makkelijker verrekenen met winst uit vorige jaren. Voor de vennootschapsbelasting mag het verwachte verlies voor het jaar 2020 als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 worden gebracht. Gemiddeld ontvangt een BV daardoor 25.000 euro al in 2020 in plaats van in 2021. De overheid verwacht dat ongeveer 125.000 bedrijven hier profijt van hebben.

De kern van deze maatregel is volgens Vijlbrief dat hiermee geld in de onderneming wordt gelaten dat anders naar de belasting zou gan. Het is tijdelijk, want het gaat om uitstel en de ondernemers moeten het uiteindelijk wel betalen. Zo krijgen ze wel lucht en ademruimte, zei hij.

https://www.businessinsider.nl/zzpers-ondernemen-zelfstandigenaftrek-urencriterium-corona/?tid=TIDP1781215XE0F05432AB814A4C957C47240FA805E4YI2&utm_campaign=Nieuwsbrief_BI&utm_medium=Email&utm_source=BusinessInsider&utm_content=BI%20Alg%2027-4-2020

Posted by SweDutch

Geef een reactie