Zweden weer op de bres voor ‘zuigtabak’, nu in Amerika

Bron: nieuwsbrief Z24 8.4.2015 
De producent van een merk Zweeds zuigtabak probeert de Amerikaanse autoriteiten er van te overtuigen dat zijn product minder gevaarlijk is dan sigaretten. Als dat lukt, zou er voor het eerst in 50 jaar een tabaksproduct in de Amerikaanse schappen liggen zónder waarschuwende teksten erop.

Je krijgt de indruk dat de zuigtabaklobby de actiefste Zweedse lobby in het buitenland is. Eerder voerden de Zweden campagne om de zuigtabak (snus in het Zweeds) toegestaan te krijgen in de Europese Unie. Snus is een vochtig soort tabak die je lange tijd onder je bovenlip moet houden.

Te strenge teksten
Nu probeert producent Swedish Match de Amerikaanse …..
autoriteiten te overtuigen dat de waarschuwingen die normaal op bijvoorbeeld sigarettenpakjes staan, té streng zijn voor zuigtabak, schrijft de New York Times.
Swedish Math wil af van de teksten die waarschuwen voor mondkanker, tandvleesontsteking en tanduitval. In plaats daarvan zou op zuigtabakdoosjes moeten staan dat het product “aanzienlijk minder gezondheidsrisico’s kent dan sigaretten”. Dat wordt bevestigd door de wetenschap, zegt het bedrijf: de zuigtabak zou er mede verantwoordelijk voor zijn dat Zweden het laagste aantal tabak-gerelateerde kankergevallen bij mannen kent van Europa.

Gevolgen voor e-sigaret
Swedish Match gooit het erop dat pruimtabak een redelijk alternatief is voor tabaksverslaafden. Sommige mensen kunnen nou eenmaal niet stoppen, redeneert het bedrijf. Als de autoriteiten daarin mee gaan, zou er voor het eerst sinds 1965 een ‘verzachtende’ waarschuwing op een tabaksproduct staan. Dat kan invloed hebben op andere rookvrije producten, zoals e-sigaretten.
Antirookgroepen zeggen dat wetenschappelijke gegevens uit Zweden aantonen dat producten als zuigtabak nog steeds gezondheidsrisico’s verhogen. Of de Amerikanen meegaan met de redenering van Swedish Match is niet duidelijk. Uit documentatie die ze vrijgaven blijkt dat de autoriteiten sceptisch zijn over het voorstel.
http://www.z24.nl/ondernemen/zweden-weer-op-de-bres-voor-zuigtabak-nu-in-amerika-552385

Posted by SweDutch