Zweden Steekt Honderden Miljoenen In SAS En Luchthavens

Bron: nieuwsbrief Zakenreisnieuws 15.6.2020

De Zweedse regering steekt de door het coronavirus zwaar getroffen nationale luchtvaartsector te hulp. In totaal 760 miljoen euro wordt uitgetrokken aan noodsteun, waarvan 474 miljoen voor de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Daar staan wel milieuvoorwaarden tegenover, meldt Sveriges Radio.

SAS meldt dat er ook in Denemarken politieke steun is om het bedrijf te hulp te schieten. Het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat. SAS zelf zegt in totaal 1,2 miljard euro aan extra kapitaal nodig te hebben om deze crisis te overleven.

De Zweedse regering zou in ruil voor de steun aan SAS zijn aandeel in de luchtvaartmaatschappij willen vergroten. Op dit moment bezit Zweden een belang van 14,5 procent. Denemarken heeft een iets kleiner aandeel (14,2 procent).

Zweden wil alleen in SAS investeren als de luchtvaartmaatschappij voldoet aan duidelijke en meetbare criteria om de uitstoot van schadelijke stoffen in lijn te brengen met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarbij gaat onder meer om het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden.

Arlanda Airport
De Zweedse luchthavenoperator Swedavia krijgt ruim 300 miljoen euro toebedeeld van regering. De onderneming heeft aangegeven dat groeiplannen voor Stockholm Arlanda Airport tot nader order zijn uitgesteld. Daarbij ging het om de bouw van een nieuwe pier en een verbeterd bagageafhandelingssysteem.

Het Zweedse parlement moet nog wel akkoord gaan. Ook moeten de Europese mededingingsautoriteiten groen licht geven voor de overheidssteun.

https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/zweden-steekt-honderden-miljoenen-in-sas-en-luchthavens

Posted by SweDutch

Geef een reactie