Zoals Nederlanders wc-papier inslaan, zo slaan Amerikanen kogels in

Bron: nieuwsbrief Volkskrant 190.3.2020

In reactie op het coronavirus slaan Amerikanen in Pennsylvania massaal wapens en munitie in. Hoewel de crisis volgens velen van hen wordt overdreven, wantrouwen ze de reactie van hun medeburgers – en de eigen overheid.

Niet alle schappen zijn leeg, maar de meest gangbare kogels zijn weg bij Priority One Surplus, een winkel voor oorlogsbenodigdheden in Hamburg, Pennsylvania. De 9 mm, de .22, de .357: allemaal op. Kogels voor pistolen en revolvers als de Luger en de Magnum gingen het hardst, zegt eigenaar Jon Gesicki, een man in camouflagebroek en T-shirt met een Amerikaans vlaggetje op de borst. ‘Nu komen ze vooral voor de .223 en de 762-39, voor de AR-15 en de kalasjnikovs.’

Dit doet het coronavirus hier met mensen. Nederlanders hamsteren diepvrieserwtjes, Amerikanen stoppen hun magazijnen vol.

‘Ik ben niet bang voor het virus, ik ben bang voor de mensen’, zegt Fernando Camacho, een dertiger met een ringbaardje uit het nabijgelegen Reading, die bij de kassa staat, zijn armen vol veelbetekenende boodschappen. Het survivalhandboek van het Amerikaanse leger. Het eerstehulphandboek voor soldaten. Een vest in camouflagekleuren met vijf zakken voor clips: de kogelhouders die je in een semiautomatisch geweer klikt. Een soort buidel die je over dat vest heen kunt hangen, met vijf zakken voor nog vijf clips. De clips zelf, in plastic verpakt, als platte, zwarte blikken. En een paar kartonnen doosjes, van het soort waarmee iedereen hier de winkel verlaat. Als je niet beter weet zouden er spijkers in kunnen zitten, of binnenbanden.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zoals-nederlanders-wc-papier-inslaan-zo-slaan-amerikanen-kogels-in~b742b321/

Posted by SweDutch

Geef een reactie