Bron: nieuwsbrief Z24 22.10.2011
Wie een werkster heeft, hoeft dit niet op te geven bij de Belastingdienst. Maar waar moet je wel op letten? En hoe vind je een goede werkster?
Veel werkenden vinden het fijn om een hulp in de huishouding te hebben. Niet verwonderlijk: het is ook heerlijk om na een lange werkdag thuis te komen in een blinkend schoon interieur.
Sinds enkele jaren hoef je niet bang te zijn dat de Belastingdienst je op de vingers tikt als je werkster inhuurt. Wie maximaal drie dagen per week hulp aan huis inhuurt, van bijvoorbeeld een schoonmaakster of een nanny, hoeft geen aangifte loonheffingen te doen en ook geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen, zo is bepaald in de regeling dienstverlening aan huis. De werkster is hierdoor overigens ook niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
Vakantietoeslag
Maar die regeling ontslaat je niet van al je plichten. Formeel moet je minimaal het minimumloon betalen. De hoogte hiervan hangt af van de leeftijd van de schoonmaker. Daarboven op komt nog 8 procent vakantietoeslag, die je eenmalig kunt uitkeren of kunt verrekenen in het afgesproken uurtarief.
Het minimale uurloon waarop een werkster van 23 jaar of ouder recht heeft bedraagt hierdoor …..
9,41 euro (8,71 euro minimumloon plus vakantietoeslag). Je moet soms ook betalen als je werkster er niet is, want een huishoudelijke hulp heeft recht op vier weken doorbetaalde vakantie en zes weken doorbetaling bij ziekte.
Als je dit nalaat, kan de werkster volgens vakbondsbestuurder Mari Martens van FNV Bondgenoten de achterstallige betalingen met terugwerkende kracht opeisen, over een periode van vijf jaar. Want zelfs als je geen arbeidscontract hebt opgesteld, is formeel sprake van een dienstverband. Er is immers sprake van een gezagsverhouding.
In de praktijk gebeurt het niet vaak dat een werkster haar rechten komt opeisen, erkent Martens tot zijn spijt. Maar volgens de wet mag ze dat wel.
Huishoudtrapje
Dat een hulp bij jou in dienst is, betekent ook dat je moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. Als de werkster door een val van een onveilig huishoudtrapje haar been breekt, ben jij aansprakelijk en moet je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Informeer voor de zekerheid ook of je werkster wa-verzekerd is, zodat zij deze verzekering kan inschakelen als ze tijdens haar werk per ongeluk iets kapot maakt.
Verblijfsvergunning verplicht
Het is verboden om iemand zonder werk- of verblijfsvergunning in dienst te nemen. Als je wordt betrapt riskeer je een boete van 4.000 euro. De werksters kan dan het land uitgezet worden, maar ze mag wel een halfjaar loon opeisen, omdat de wet ervan uitgaat dat de werknemer al een halfjaar in dienst is.
Alleen als je kunt aantonen dat je zes maanden keurig loon hebt uitgekeerd, kun je hier onderuit. Heb je je werkster cash betaald, dan vervalt jebewijslast en loop je dus het risico dat je zes maanden loon moet uitbetalen.
Witte-werksterorganisatie
Wie deze rompslomp niet wil, kan een professionele organisatie inschakelen, die voor jou een werkster regelt. Deze hulp is in dienst van de organisatie. Dat betekent dat jij niet hoeft door te betalen als je werkster ziek is of met vakantie gaat.
Bovendien regelt de organisatie dan een vervanger. Voor huishoudelijke hulpen zorgt de organisatie voor vervangende adressen als klanten het contract opzeggen of met vakantie zijn.
Dergelijke organisaties zijn echter dun gezaaid na afschaffing in 2006 van de zogeheten ‘witte-werksterregeling’, die moest zorgen voor normale arbeidsomstandigheden en -voorwaarden huishoudelijke hulpen.
Home Works is momenteel de enige ‘witte-werksterorganisatie’ van ons land. Deze organisatie vraagt 16,50 euro per uur. Dat is hoger dan het minimumloon, maar je krijgt hiervoor dus wel een compleet verzorgde dienst geleverd.
Zelf werven
Wie goedkoper uit wil zijn, kan zelf een werkster werven en uitbetalen. De handigste methode om een goede, betrouwbare kracht te vinden is navraag doen bij vrienden en buren. Je kunt ook een briefje in de supermarkt ophangen of advertentiesites als Marktplaats afspeuren, maar je weet dan niet zeker wie je binnenhaalt. Op Marktplaats kun je klantenbeoordelingen bekijken, al kun je natuurlijk niet zien wie deze heeft geschreven.
Bemiddelingsbureau
Wil je hulp in je zoektocht, dan kun je een beroep doen op een bemiddelingsbureau, zoals regeltante.nl of ikzoekeenwittewerkster.nl. Zij wisselen tegen betaling adressen van werksters uit.
Sommige organisaties kunnen ook actief voor jou op zoek naar een werkster die aansluit op je persoonlijke wensen, maar hier betaal je wel extra. De bemiddelingskosten variëren van 25 euro tot 500 euro, afhankelijk van de organisatie en het dienstenpakket dat je afneemt.
Screening
Kijk goed welke diensten je geleverd krijgt: krijg je alleen toegang tot een database of legt de organisatie zelf het contact? Informeer ook hoe een organisatie kandidaten screent. Als iedereen die zich aanmeldt in een database wordt opgenomen, kun je net zo goed een werkster vinden via een advertentiesite.
Home Works meldt desgevraagd dat zij hulpen screent door sollicitatiegesprekken af te nemen en referenties na te gaan. Een verklaring omtrent het gedrag – die alleen wordt verstrekt aan mensen die niet zijn veroordeeld – vraagt deze organisatie niet aan. “Dit biedt geen garantie voor de toekomst. Wij hechten veel meer waarde aan onze eigen inzichten en methodieken om zo veilig mogelijk te werken”, zegt Marieke Zwagerman, verantwoordelijk voor marketing en communicatie.
Doe je de screening zelf, informeer dan naar vroegere opdrachtgevers. Wil je met een nieuwe hulp in zee, maak dan duidelijke afspraken over het uurtarief, de werktijden, vakantie, de werkzaamheden, de schoonmaakmaterialen die jij moet inkopen en een opzegtermijn. Je kunt eventueel een proefperiode afspreken om te kijken of de samenwerking wederzijds bevalt.