Zij zeiden nee en liepen miljarden mis

Bron: nieuwsbrief Z24 3.4.2013
Ondernemen is de kunst van het ‘nee’ zeggen. Maar soms had je achteraf toch liever een andere keuze gemaakt. Deze techinvesteerders lieten een gouden kans lopen. 

De wereld van jonge technologiebedrijven heeft veel weg van een casino. Zeker in technologiewalhalla Silicon Valley wemelt het steevast van de jonge bedrijven die achter de laatste trends aanlopen. Slechts een enkeling weet zich doorgaans te handhaven en werkelijk succesvol te worden.
Voor investeerders is het vooral zaak regelmatig ‘nee’ te zeggen tegen weer een briljant idee dat de wereld gaat veranderen. Maar soms betekent dit dat je latere kampioenen links laat liggen.

Nee tegen Google
Durfinvesteerder Bessemer Venture Partners heeft in een moedige poging tot zelfspot een lijstje op zijn website gezet met bedrijven waar het niet in geïnvesteerd heeft. De ‘anti-portfolio’ telt een indrukkwekkende serie namen: Intel, Apple, PayPal. “Als we in deze bedrijven hadden geïnvesteerd, zouden we waarschijnlijk niet meer hoeven te werken”,  ….
. luidt de oprechte toelichting.
“Postzegels, munten, strips verkopen via internet? Een grapje zeker”, aldus de reactie van Bessmer-partner David Cowan, toen de mogelijkheid voorbij kwam om in een vroeg stadium in eBay te investeren.
De grootste misser, zo bleek achteraf, was toen Cowan van een vriend hoorde dat ze haar garage in 1999 had verhuurd aan twee jongens die bezig waren om een “echt slimme zoekmachine” te bouwen. Hoe kom ik hier weg, zonder in de buurt van je garage te komen? “, vroeg durfkapitalist Cowan. De garage werd, zo bleek later, verhuurd aan Larry Page en Sergey Brin, oprichters van Google.
Zakensite Business Insider stelde een toplijstje op met techinvesteerders die miljarden lieten liegen. Bijvoorbeeld omdat ze de potentie van een startup niet zagen.
Maar het omgekeerde gebeurde ook: oprichters van een aanvankelijk succesvolle onderneming overschatten zichzelf en wisten niet op het juiste moment te cashen. Zie de slideshow: Zij zeiden nee, op het verkeerde moment.
http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_427756.z24/Zij_zeiden_nee_en_liepen_miljarden_mis.html

Posted by SweDutch