Ziekenhuizen lopen omzet mis en kampen met tekort van 700 miljoen euro per maand door coronacrisis

Nieuwsbrief: Business Insider geen datum

Door de vermindering van de reguliere zorg tijdens de coronacrisis is de zorgomzet van ziekenhuizen de afgelopen maanden met gemiddeld 47 procent gedaald. De Nederlandse ziekenhuizen vragen de overheid daarom om meer geld.In totaal komt het neer op op een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro per maand, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) na een eerste inventarisatie onder haar leden.

“Dat kan dus in de maanden maart, april en mei optellen tot een bedrag van circa 2,1 miljard. Daarnaast worden de totale verwachte extra kosten in verband met corona de komende tijd geschat op 3 miljard,” schrijft Ad Melkert, voorzitter van de NVZ in een brief aan de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In totaal gaat het zo om een bedrag van 5 miljard euro.

Behalve met inkomstendervingen hebben de ziekenhuizen te maken met extra kosten als gevolg van het coronavirus. Die worden geschat op circa een half tot 2 miljoen per maand per ziekenhuis. En dan moeten de ziekenhuizen ook nog geld (gaan) uitgeven voor een langdurige fysieke scheiding van corona- en niet-coronazorg.

De kosten van een ic-plaats in een ziekenhuis bedragen volgens de NVZ 1 miljoen euro per bed. De vereniging heeft de kwestie voorgelegd aan de Tweede Kamer.

https://www.businessinsider.nl/omzetverlies-ziekenhuizen-zorg-verlenen-coronavirus/?tid=TIDP1814321XB3B3E115B1964476BBD6281070B7B977YI2&utm_campaign=Nieuwsbrief_BI&utm_medium=Email&utm_source=BusinessInsider&utm_content=20200507_BI_Dagelijks

Posted by SweDutch

Geef een reactie