Wikipedia is beschikbaar in meer talen dan dat er landen zijn

Bron: Dutch Cowboys 14.6.2012

Wikipedia bevat een schat aan waardevolle informatie, en het wordt ook dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. De Nederlandse Wikipedia is waarschijnlijk degene die wij het meeste gebruiken, maar ben jij je bewust van alle wikipedia’s in die er in alle verschillende talen beschikbaar zijn? En welke taal heeft de meeste artikelen?
Pingdom dook in de cijfers en kwam erachter dat welke taal je ook spreekt er zeer waarschijnlijk gewoon een Wikipedia beschikbaar is in diezelfde taal. Wikipedia is namelijk beschikbaar in 285 talen, meer dan dat er landen (207) zijn.
Niet iedere taal bevat even veel artikelen, het verschil is eigenlijk best groot, van wikipedia’s met een paar artikelen tot duizenden en miljoenen artikelen. Hieronder staan de 20 grootste talen op Wikipedia, gerangschikt op het aantal artikelen:
Wikipedia is beschikbaar in meer talen dan dat er landen zijn
Engels gaat aan de leiding met bijna 4 miljoen artikelen, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Nederland. Op moment van schrijven is heeft Kanuri de kleinste Wikepedia met slechts 1 artikel.
En hele andere lijst dan wanneer je die vergelijkt met de top 20 meest gesproken talen ter wereld:
Screen shot 2012-06-14 at 2.42.14 PM
Dit is maar slechts een klein voorproefje van alles wat er te leren valt over dit geweldige project. De Wikimedia Foundation draait nog steeds op enkel donaties. Maak jij vaak gebruik van Wikipedia?

Posted by SweDutch