Wijers: Nederland staat stil

Bron: nieuwsbrief Z24 17.4.2012
Nederland staat stil, terwijl andere landen steeds verder werken aan hun concurrentievermogen. Dat zei scheidend AkzoNobel-topman Hans Wijers maandag in een interview met televisieprogramma Nieuwsuur. ,,Wij zijn net kikkers in langzaam opwarmend water. We voelen ons heel comfortabel, en hebben niet door dat we gekookt worden’’.
Volgens Wijers moet het kabinet snel dringende problemen aanpakken die Nederland nu parten spelen. Het gaat dan volgens hem om onder meer het toegankelijk maken van de woningmarkt voor starters, het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek, versoepelen van het ontslagrecht en het snel opkrikken van de pensioenleeftijd. ,,Per 1 januari’’, aldus Wijers.

Maar de vertrekkende topman en ex-minister ,,houdt zijn hart vast’’ dat er een hervormingsprogramma uit de besprekingen in het Catshuis komt. ,,Daarvoor zijn de verschillen tussen de partijen te groot’’. Volgens Wijershoudt men zich in Den Haag veel bezig …..
met wie de winnaar wordt van de volgende verkiezingen en te weinig met de zorg voor de lange termijn.

Navelstaarderig
Wijers vertrekt dit voorjaar als bestuursvoorzitter bij verf- en coatingsproducent AkzoNobel. De oud-D66-minister van Economische Zaken (1994-98) vindt Nederland op dit moment ,,een beetje gedeprimeerd,navelstaarderig en niet met de lange termijn bezig’’. Dat onderscheidt Nederland nu van enkele andere Europese landen, zoals Polen, Groot-Brittannië of Turkije waar er volgens hem ,,een soort optimisme, eenlangetermijn gedachte, een toekomstgerichtheid’’ is. Daar zijn ,,forse groei en veel positieve ontwikkelingen’’

,,Zorg dat er een positieve energie uitgaat van wat jullie beslissen’’, adviseert hij aan de onderhandelaars in het Catshuis.

Posted by SweDutch