Welke parallellen met WOII, mijnheer Cohen?

In het kerstnummer van Vrij Nederland trekt PvdA-man Job Cohen maar weer eens een oude vergelijking uit de kast. De moslims zijn de Joden van nu. Vooruit, we weten even niet meer wat we moeten doen aan de lage peilingen, daar hebben we gelukkig de Tweede Wereldoorlog!

Het is namelijk zo dat Cohens moeder toehoorder was bij de befaamde lezing die de Leidse hoogleraar Cleveringa op 26 november 1940 hield, toen de Duitsers dreigden zijn Joodse collega’s te ontslaan.


Sentimenten
Het feit dat Cohens moeder bij die lezing aanwezig was, is al vaker door Cohen gebruikt om aan te tonen dat de Jodenvervolging een treffende gelijkenis vertoont met de manier waarop tegenwoordig moslims worden behandeld. ‘Mijn moeder was erbij, dus ik mag dit zeggen.’

Zo gebruikt hij een particuliere herinnering van zijn moeder – hij bestond toen nog geeneens – om daar politiek mee te bedrijven. Ik vind dat hij daarmee erg op sentimenten speelt, maar ja, in de politiek is schijnbaar alles geoorloofd. Feiten doen er dan niet meer toe.

1939-1945
Nu lees ik toevallig al enige tijd het boek Berlin at War, van de Britse historicus Roger Moorhouse. Ik kan het Cohen van harte aanbevelen. Snel gaat het lezen niet, want je weet hoe het afloopt en dat houdt de vaart er niet echt in. Het wordt er bepaald niet vrolijker op.

Het boek is een verslag van het dagelijks leven in Berlijn in de periode 1939-1945, waarin het net om Joden en niet-Nazi’s steeds strakker werd aangehaald door middel van terreur, martelingen, grof geweld, intimidatie, deportatie, en we kunnen doorgaan, maar het is bekend.

Er staan heel veel dingen in die ik niet wist, en het is erg indrukwekkend om aan de hand van dagboeken en brieven te lezen hoe gewone mensen die periode van onvoorstelbare terreur ondergingen.

Parallel
En in niets, niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets is enige parallel te ontwaren met de manier waarop moslims nu worden behandeld.

Ik vind het eigenlijk beledigend voor de Joden van toen en nu dat Cohen dat zegt. Worden moslims hier geterroriseerd? Wordt het leven ze onmogelijk gemaakt, moeten ze met een herkenbaar teken rondlopen als de davidsster, staan ze op dodenlijsten, worden ze opgepakt, zijn er verraders die ze aangeven, worden hun ruiten ingegooid, zijn er georganiseerde knokploegen die met knuppels achter hen aangaan, zijn er winkels of restaurants waar ze niet naar binnen mogen?

Nou, meneer Cohen, ik dacht van niet hoor. In plaats daarvan hebben we het onderwijs aangepast, hebben we buurtvaders, buurtregisseurs en horden welzijnswerkers ingezet in de vele wijken waar dat nodig is, zijn we aardig en tolerant geweest. Misschien was het niet altijd even handig, goedbedoeld was het wel, en van opzettelijke vijandelijke buitensluiting is in mijn idee geen moment sprake geweest.

Agressie
En wellicht mag ik er even op wijzen dat Nederlandse homo’s en Nederlandse joden nogal vaak lastig worden gevallen door moslims? Dus als er al sprake is van agressie, komt die van de moslimkant.

Ja, er zijn mensen die enige reserve hebben opgebouwd ten aanzien van de nieuwe Nederlanders, en dat is natuurlijk heel erg vervelend voor de velen van hen die inderdaad niets liever willen dan een rustig leven leiden. Maar dat hebben hun korte lontjes dan geheel aan zichzelf te danken. Kijk maar eens naar de criminaliteitscijfers.

Ik wil me door helemaal niemand laten aanpraten dat wij nu leven in een land dat op wat voor manier dan ook vergelijkbaar is met het Duitsland van rond 1940. En zeker niet door een tot op heden weinig succesvolle politicus. Wie zulke dingen beweert, kent de geschiedenis niet of geeft er een opportunistische draai aan. Het eerste is dom, het tweede schandalig.

Posted by SweDutch