Waarom Brussel de toegang tot Zwitserse beurzen afsnijdt

Bron: nieuwsbrief Finanzen.nl 28.6.2019

De Europese Commissie heeft de knoop doorgehakt: de banden met de Zwitserse beurzen worden doorgesneden, nadat er geen vooruitgang werd geboekt in de politieke gesprekken tussen Brussel en Bern.De Europese Commissie ziet geen reden om de Zwitserse aandelenbeurzen nog langer te erkennen na deze maand. De Zwitserse minister van Financiën Ignazio Cassis, liet in een radio-interview weten dat zijn overheid vanaf 1 juli de nodige maatregelen neemt om de verliezen in de handelsliquiditeit op te vangen als gevolg van het besluit van de Europese Unie.

Dit is er aan de hand

Bern en Brussel werken al een jaren aan een akkoord, dat als vervanging moet dienen van een reeks oude bilaterale verdragen, waaronder de regeling over de erkenning van aandelenbeurzen. Zowel linkse als rechtse partijen in Zwitserland zijn echter niet te spreken over het voorstel dat Brussel heeft gedaan, met name omdat het meer duidelijkheid wil over bepalingen over immigraties en subsidies.In 2017 besloot de Europese Unie om de druk op te voeren en de Zwitserse aandelenmarkten werden een doelwit. Brussel stelde de reglementaire erkenning van de Zwitserse beurzen op te zeggen, als er geen vooruitgang zou worden geboekt in de gesprekken met Zwitserland.

“Momenteel zijn er geen signalen dat onze Zwitserse partners bereid zijn om een volgende stap te zetten en daarom zien we geen reden om de Zwitserse beurzen nog langer te steunen”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Brussel lijkt zijn poot dus stijf te houden, vermoedelijk ook om een signaal af te geven aan de Britten met betrekking tot de Brexit. De Europese Commissie vreest dat coulance richting Bern ook de weg vrijmaakt voor nieuwe concessies voor Londen.

Niet meer handelen

Europese beleggers kunnen vanaf maanden vermoedelijk niet meer handelen in Zwitserse aandelen. De enige mogelijkheid is om de aandelen te kopen bij een Zwitserse broker. De maatregelen zullen resulteren in een lagere liquiditeit op de Zwitserse aandelenmarkt en om dit te voorkomen is de Zwitserse overheid druk bezig om ervoor te zorgen dat het alsnog buitenlands geld kan aantrekken.Eerder deze week liet de grootste beurs van Europa, CBOE in Londen, al weten de nodige voorbereidingen te treffen om de handel in Zwitserse aandelen op te schorten. Dit zal per 1 juli voor 230 aandelen gelden, inclusief bekende namen als UBS, Nestlé en Adecco.

https://www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/waarom-brussel-de-toegang-tot-zwitserse-beurzen-afsnijdt-1028316196?tid=822203373&utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief

Posted by SweDutch

Geef een reactie