Verkoopprijs huis met A-label energie nauwelijks hoger dan G-label

Bron: nieuwsbrief Z24 31.5.2016
Over het energielabel voor eigen woningen is veel te doen. Maar hoe zit het eigenlijk met het effect op verkoopprijzen van huizen. Onderzoeksbureau Calcasa ziet voorlopig geen duidelijke trend.

Het nieuwe energielabel voor eigen woningen dat in 2015 werd ingevoerd, kent nog vele gebreken, concludeerde de Algemene Rekenkamer eerder deze maand. Zie bijvoorbeeld: ‘Nieuw energielabel is onbetrouwbaar en heeft nul effect’.
Belangrijke praktische vraag voor huiseigenaren is vooral: heeft het energielabel gevolgen voor de waarde van je woning?
Onderzoeksbureau Calcasa publiceerde dinsdag een interessant grafiekje, waarin de gemiddelde prijzen per vierkante meter van verkochte woningen met een energielabel zijn gerangschikt per klasse. Het gaat in totaal om 166 duizend verkochte ……
woningen in de afgelopen vijf kwartalen.

(klik voor uitvergroting)
huizenprijs energielabel

Te zien is dat woningen met een A-label in de afgelopen vijf kwartalen gemiddeld voor 2.200 euro per vierkante meter zijn verkocht. Dat is maar 100 euro méér dan de gemiddelde verkoopprijs van gelabelde woningen.
Ook valt op dat er geen duidelijk patroon is bij de prijzen van verschillende labels. Woningen met een F-label werden bijvoorbeeld gemiddeld voor een vierkante-meterprijs van 2.200 euro verkocht in de afgelopen vijf kwartalen, terwijl dat bij woningen met een C-label 2.000 euro was.
Voorlopige conclusie: een groener energielabel heeft geen duidelijk effect op de verkoopprijs van woningen.
http://www.z24.nl/geld/verkoopprijs-huis-met-a-label-energie-nauwelijks-hoger-dan-g-label-642698

Posted by SweDutch