Bron: nieuwsbrief ZOOVER.nl 22.10.2019
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteren tachtig studenten van de TU Delft de vliegtuigstoel van de toekomst. “Mensen worden eerder breder, dan langer”, zegt professor Peter Vink van de TU Delft.
Ergernis aan boord
Krappe beenruimte. Het is ergernis nummer 1 aan boord. Terecht, vindt Vink. “De vliegtuigmaatschappijen kunnen wel een lichtgewicht interieur willen, maar dit mag niet ten koste gaan van het comfort voor de passagier, want die is de laatste tijd alleen maar achteruit gegaan. 76 centimeter beenruimte is wat mij betreft het absolute minimum. Er zijn nu al maatschappijen die naar 71 centimeter gaan. Dan kun je wachten op klachten. De mens is gemaakt om te variëren in houding. En dat kan in een te krappe stoel niet meer.”
Vliegtuigstoel van de toekomst
Tijdens Dutch Design Week kunnen bezoekers plaatsnemen in de vliegtuigstoel van de toekomst. De traditionele vliegtuigstoel staat er ook. “Dan kunnen we ter plekke peilen welke stoel mensen het prettigst vinden”, zegt Vink. “We hebben er ook een camera boven hangen, maar die gaat pas aan als mensen toestemming hebben gegeven. De beelden leveren bruikbare informatie op: hoe gaan mensen zitten? Gaan ze halverwege weer verzitten?”
Breder
Professor Vink is gespecialiseerd in comfort. Samen met zijn studenten heeft hij gebouwd aan een nieuw type vliegtuigstoel. Opvallend is dat de stoel vooral breder is. “We hebben onderzoek gedaan naar de Nederlander in de afgelopen 28 jaar”, legt Vink uit. “We zijn eerder breder geworden met zijn allen, dan langer. De nieuwe stoel heeft dan ook meer schouderruimte. In de oude vliegtuigstoelen zit je schouder aan schouder, waardoor je het bekende gevecht om de armleuning krijgt. Onze stoelen verspringen iets van elkaar, zodat je meer schouderruimte hebt. En omdat de stoel iets roteert, krijg je ook meer beenruimte.”
De stoel heeft wel een nadeel. De passagier aan de buitenkant zit met zijn voeten in het gangpad. “We hebben een workshop gedaan met cabinepersoneel. De stewardess in kwestie zei dat niet zo’n punt te vinden. Iedereen zit nu ook al met zijn voeten in het gangpad, zei ze daarover. Het is volgens haar belangrijker dat mensen prettiger zitten.”
Privacy
Een ander nadeel van de stoel van de toekomst is de privacy. Omdat de stoelen verspringen kun je straks meelezen op iemands telefoon. “Dat is privacy-technisch niet zo handig”, geeft Vink toe. Er valt dus nog genoeg te knutselen aan de vliegtuigstoel van de toekomst.
Vliegtuigstoel van de toekomst straks bij KLM?
Vliegtuigmaatschappijen willen vooral lichtere interieurs, weet Vink. Dat was ook de opdracht die TU Delft kreeg van KLM. “Het mooie is dat een lichtgewicht interieur en comfort elkaar niet in de weg hoeven te staan. De huidige 3-zits weegt 60 kilo. Onze 3-zits komt uit op 45 kg. De rugleuning is bijvoorbeeld dunner. De dikte van de zitting is wel belangrijk, maar een dunnere rugleuning is geen enkel probleem voor het comfort tijdens het vliegen.”
https://www.zoover.nl/blog/nieuws/vliegtuigstoel-van-de-toekomst/?utm_medium=email&utm_source=zoover_nieuwsbrief&utm_campaign=nb_20191031_VLI&mc_eid=70a7d83782&copid=145798&hash=0fbb43545e48943677f85f2561c732ee&di=2&mt=145798