Top 12 oudste familiebedrijven wordt Top 13

Bron: Baker Tilly Berk nieuws op site ongedateerd (gevonden 11.12.2012)
Uit nieuw onderzoek van Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit blijkt dat de Top 12 van oudste familiebedrijven in Nederland moet worden aangepast. 
Interessante wijzigingen
Met een  gemiddelde ‘leeftijd’ van 350 jaar verwacht je niet dat een lijst met de oudste familiebedrijven van Nederland erg dynamisch is. Toch zijn er interessante wijzigingen. Zo komen Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond, opgericht in 1650, en Hotel Wesseling, opgericht in 1662, ‘nieuw’ binnen. Verder is Bijkerk, de voormalige nummer ……..    

  drie, verkocht aan een externe partij.

Top 13 Oudste familiebedrijven (bron: Baker Tilly Berk/Nyenrode Business Universiteit)
Sinds   Familiebedrijf   Plaats
1545   Touwfabriek G. van der Lee   Oudewater
1640   Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek   Makkum
1650   Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond   Stavenisse
1652   KnaapenGroep   Son
1660   Klokkengieterij Petit & Fritsen   Aarle-Rixtel
1662   Van Eeghen Groep   Amsterdam
1662   Hotel Wesseling   Dwingeloo
1680   Bavaria   Lieshout
1691   Nolet Jeneverstokerij-Distilleerderij   Schiedam
1695   De Kuyper   Schiedam
1696   C. de Koning Tilly   Haarlem
1700   Vergeest Metaalbewerking   Druten
1703   Joh. Enschedé   Haarlem

Hotel Wesseling in Dwingeloo en Aannemer Roozemond in Stavenisse ‘nieuw’ in de Top 13 oudste familiebedrijven in Nederland
Elfde generatie aan het roer
Voor het aannemers- en timmerbedrijf Roozemond uit Stavenisse in Zeeland wordt door de Kamer van Koophandel 1650 aangehouden als jaar van oprichting. Het bedrijf is uitgegroeid van een dorpstimmerman naar een volwaardig bedrijf in diverse (ver)bouwwerkzaamheden opererend vanaf Tholen. Leendert Roozemond jr., uit de elfde generatie,  is zich al volop aan het voorbereiden op de opvolging. Zijn vader Leen Roozemond voert op dit moment nog de scepter. Roozemond is hiermee het oudste familiebedrijf van Zeeland.

Oudste familiebedijf van Drenthe
Recent onderzoek van het Drents Archief toont aan dat inmiddels de tiende generatie bij het in 1662 opgerichte familiebedrijf Hotel Wesseling uit Dwingeloo de leiding heeft. In dat jaar verkocht de oprichter “7 vaene bier” vanuit de eigen brouwerij. Het bedrijf is in de 18e eeuw uitgegroeid naar een herberg-café-brouwerij. In 1990 heeft Annemarie Wesseling eerst samen met haar broer en vervolgens samen met haar echtgenoot het familiebedrijf overgenomen. Hotel Wesseling is hiermee het oudste familiebedrijf in Drenthe en het oudste familiehotel in Nederland.

Oudste familiebedrijf van Nederland ongewijzigd
Het oudste familiebedrijf van Nederland blijft Touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater. Opgericht in 1545 houdt het familiebedrijf zich al generaties bezig met de productie van touw. Momenteel heeft de 13e generatie het bedrijf in eigendom. Zij zijn als aandeelhouder en commissaris bij het bedrijf betrokken. Bekijk het NOS-fragment over Touwfabriek G. van der Lee en een interview met onze hoogleraar familiebedrijven Roberto Flören.
Uit overzicht door verkoop
Op 1 maart 2012 is aannemings- en installatiebedrijf Bijkerk, het voormalig oudste familiebedrijf van Zeeland, verkocht aan een niet-familielid. Na tien generaties moet het bedrijf uit Burgh-Haamstede dan ook de lijst met oudste familiebedrijven verlaten. Familiebedrijven moeten namelijk binnen de familie van de oprichter zijn overgedragen. Dit betekent bijvoorbeeld overdracht van vader op zoon, maar ook aangetrouwde familieleden kunnen als opvolger fungeren. Als eis wordt wel gesteld, dat de desbetreffende onderneming sinds de oprichting nog steeds onafgebroken in handen van dezelfde familie is en door de eeuwen heen ook altijd actief is gebleven.

Oproep: familiebedrijven meld u aan!
Onderzoek naar de historie van familiebedrijven blijft lastig. Onderzoekers zijn aangewezen op hetgeen via gemeenten, kerkelijke registers en andere officiële bronnen aan verifieerbare documentatie beschikbaar is. Om die reden roepen Baker Tilly Berk en de Nyenrode Business Universiteit Nyenrode familiebedrijven dan ook op, om zich aan hen bekend te maken, als zij van mening zijn dat de lijst van oudste familiebedrijven van Nederland zonder hun familiebedrijf niet compleet zou zijn.
http://www.bakertillyberk.nl/Detail/227079/247741/Top-12-oudste-familiebedrijven-wordt-Top-13.html

Posted by SweDutch