The Ocean Cleanup presenteert nieuw vaartuig dat plastic uit rivieren haalt

Bron: nieuwsbrief Maakindustrie 29.10.2019

Bij The Ocean Cleanup gaan de ontwikkelingen momenteel hard. Berichtten we twee weken geleden nog over de vernieuwde plasticvanger voor oceanen, afgelopen weekend presenteerde eigenaar Boyan Slat een geheel nieuw apparaat dat zich richt op plastic in rivieren: de Interceptor. Het vaartuig is al getest in onder andere Maleisië. 

De nieuwste uitvinding van The Ocean Cleanup, de Nederlandse non-profit organisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om de wereldzeeën van plastic te ontdoen, is erop gericht om te voorkomen dat plastic überhaupt in de oceanen terechtkomt. De Interceptor ™, sinds 2015 in ontwikkeling door The Ocean Cleanup, moet plastic afval aanvallen bij de bron: het enorme netwerk van rivieren in de wereld.

“Om de oceanen echt van plastic te ontdoen, moeten we zowel de erfenis opruimen als de kraan dichtdraaien, om te voorkomen dat meer plastic in de eerste plaats de oceanen bereikt”, aldus Boyan Slat. “De combinatie van onze oceaanreinigingstechnologie met de Interceptor ™, bestaat nu uit oplossingen om beide kanten van de vergelijking aan te pakken.”

Operationeel

De Interceptor ™ is de eerste schaalbare oplossing om plastic riviervervuiling te onderscheppen en kan wereldwijd worden ingezet. Het is in staat om 50.000 kg afval per dag te extraheren – onder optimale omstandigheden zelfs 100.000 kg per dag.

Er zijn tot nu toe vier Interceptors ™ gebouwd; twee systemen zijn al operationeel in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde systeem bevindt zich in Vietnam en wordt geïnstalleerd in Can Tho in de Mekong Delta (Vietnam), terwijl het vierde bestemd is om te worden ingezet in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Naast deze locaties heeft Thailand zich aangemeld voor de implementatie van een Interceptor ™ in de buurt van Bangkok. Er zijn ook al overeenkomsten voor eem een in LA County (VS), waarmee de opschaling van start gaat.

Dag en nacht

Tijdens het onderzoek van The Ocean Cleanup om het probleem in kaart te brengen, werd vastgesteld dat 1000 van de 100.000 rivieren ter wereld (1%) verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van het afval dat de oceanen binnenkomt. Dat is goed te zien op deze interactieve kaart.

De Ocean Cleanup Interceptor ™ is milieuvriendelijk en vaart op 100% zonne-energie. Het heeft ingebouwde lithium-ionbatterijen waarmee hij dag en nacht kan werken zonder geluid te maken of uitlaatgassen uit te stoten. Het systeem is verankerd aan de rivierbedding om de natuurlijke stroming van de rivier te gebruiken om het plastic op te vangen en is ontworpen voor 24/7 autonome werking, waardoor de noodzaak voor gevaarlijk handmatig werk is weggenomen. De drijvende barrière die wordt gebruikt om het afval in het systeem te leiden, beslaat slechts een deel van de rivier; het interfereert niet met andere schepen en schaadt de veiligheid niet. Ook komt de verplaatsing van dieren in het wild niet in het geding. Een met internet verbonden boordcomputer bewaakt de systeemprestaties, het energieverbruik en de status van de componenten.

De Ocean Cleanup heeft deze plannen publiekelijk gepresenteerd en de Interceptor ™ 004 onthuld tijdens een live gestreamd evenement in de haven van Rotterdam. Begin oktober kondigde The Ocean Cleanup aan dat het met succes plastic in de Great Pacific Garbage Patch heeft gevangen en verzameld met zijn systeem 001/B, een opschoonsysteem dat momenteel voortdurende prestatietests op zee ondergaat.

Bron: The Ocean Cleanup

https://www.maakindustrie.nl/nieuws/the-ocean-cleanup-presenteert-nieuw-vaartuig-dat-plastic-uit-rivieren-haalt?utm_source=Oktober%20ED%205%202019&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_Maakindustrie.nl&utm_id=UA-82221823-1

 

Posted by SweDutch

Geef een reactie