’t Gat in de markt: Nederlandse wc-keten verovert Europa

Bron: nieuwsbrief Z24 22.11.2011
Winkels zien wc’s als kostenpost en dus is er vaak geen toilet bekennen. Voor 2theloo is de wc juist core-business. En winkelend publiek betaalt zonder mopperen een euro voor een schone pot. Z24 sprak met oprichter Eric Treurniet.
 
Product Een winkel met mooi vormgegeven en schone toiletten
Doelgroep Iedereen die zijn behoefte moet doen
Waar? In winkelstraten, winkelcentra en op treinstations
In februari 2011 begonnen oud-sportmarketeer Eric Treurniet en zijn compagnon Almar Holtz de eerste wc-winkel in de Kalverstraat in Amsterdam. Voor een euro een schoon en fris toilet en een een schap met noodzakelijke zaken als maandverband. Negen maanden later heeft 2theloo, Brits Engels voor ‘naar de wc’, onder meer vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Antwerpen en franchise-vestigingen in Warschau.
Hoe kwam je op het idee?
‘Ik was met het gezin aan het winkelen in Brugge. En zeker als je kinderen …..
hebt, moet je een keer op zoek naar een toilet. Uiteindelijk vind je er dan wel eentje: op de vierde verdieping van een warenhuis of, als ze aardig zijn, achterin een magazijn van een winkel. Dat kan beter dacht ik toen’.
Hoe zijn jullie gefinancierd?
‘Ik en mijn compagnon Almar Holtz (oud-directeur Disney Consumer Goods in Afrika, red.) hebben er geld in gestoken, maar we hebben ook een aantal investeerders met ervaring in de retail en vastgoed. Dat vond ik belangrijk vanwege de kennis die ze meenemen’.
Wat is de grootste hindernis die jullie hebben overwonnen?
‘Eigenlijk gaat het tot nu toe heel soepel. Al was het wel lastig om ons eerste pand te verkrijgen. We wilden meteen in de Kalverstraat beginnen waar de huren heel hoog zijn. Dan moet je wel een vastgoedeigenaar zoeken die in het concept gelooft. Dat was even zoeken.
Personeel krijgen moeilijk? Dat valt wel mee. We hebben het beroep van toiletjuffrouw weer sexy gemaakt. Nou ja, dat is misschien iets overdreven. Maar nu mensen het concept kennen, vragen mensen of ze bij ons mogen komen werken.’
Wat is jullie geschatte omzet over 2011?
‘Daar doen we geen mededelingen over. De winkels die open zijn, zijn in elk geval winstgevend.’
Waar is 2theloo over twee jaar?
‘Dan hebben we, hoop ik, tweehonderd winkels. Niet alleen in Nederland. Vooral in Groot-Brittannië en Polen zijn kansen, omdat je daar meer grote shopping malls hebt.’
Groot-Brittannië, dat is toch het land van openbare toiletten?
‘De gemeenten daar zijn aan het bezuinigen en sluiten juist openbare toiletten. We zijn zelfs in gesprek met de gemeente Londen om daar de toiletvoorziening te verzorgen. Daar hechten ze aan, zeker met de komst van de Olympische Spelen. Dat zou een prachtkans zijn. Maar goed, het is niet zeker dat we die opdracht krijgen’.
Steken jullie ook de grote plas over?
‘Dat is zeker een ambitie. Over de hele wereld moeten mensen naar de wc’.

Posted by SweDutch