Stof in rode wijn heeft positief effect op gezondheid

Bron: Nu.nl 3.11.2011
De stofwisseling van obese mannen verbeterde significant nadat ze een maand lang elke dag resveratrol kregen. De effecten lijken net zo goed als een calorie-arm dieet.

Reservatrol is heb bekendst als stof in rode wijn, maar zit ook in pinda’s, druiven en moerbeien.
Voedingswetenschappers van de Universiteiten van Maastricht en Wageningen maakten hun resultaten woensdag bekend in het tijdschrift Cell Metabolism. Eerdere studies met dieren hadden al aangetoond dat resveratrol kan beschermen tegen de nadelige effecten van vet eten en ook van invloed is op de insulinespiegel. De effecten zijn vergelijkbaar met wat er gebeurt als dieren of mensen significant minder calorieën binnenkrijgen.

Voedingssupplement
Om de invloed van de stof bij mensen te bestuderen, …..
gaven de onderzoeker elf obese, maar verder gezonde mannen gedurende 30 dagen een voedingssupplement van 150 milligram resveratrol of een nep-supplement.
Tegelijkertijd maten de onderzoekers de hoeveelheid energie die de mannen verbruikten en hoeveel vet ze opsloegen en verbrandden.
Opvallend was ook de vermindering van het energieverbruik tijdens de slaap, wat duidt op een efficiëntere werking van het lichaam. Kortom: de algehele stofwisseling van de obese mannen verbeterde.

Doorbraak

Onderzoeker Patrick Schrauwen noemt het een doorbraak: “Voor het eerst zijn nu bij mensen de gezondheidseffecten van resveratrol aangetoond en is inzichtelijk gemaakt welke processen hierbij betrokken zijn.” “Dit onderzoek biedt daarmee belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheid van het nog steeds toenemende aantal mensen met obesitas en type 2 diabetes.”

Supplementen kunnen wel wat ondersteuning bieden, maar gezonde voeding en voldoende bewegen is nog steeds het beste medicijn om diabetes type II te voorkomen.

Posted by SweDutch