Staatssecretaris Wiebes gaat fouten in gepubliceerde modelovereenkomsten repareren.

Bron: nieuwsbrief ZIPconomy 9.2.2016
Op de website van de Belastingdienst staan modelovereenkomsten gepubliceerd waarin juridische onjuistheden staan. Staatssecretaris Wiebes heeft vanmiddag in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer toegezegd dat deze fouten op korte termijn hersteld worden. Hij deed dat naar aanleiding van vragen van D66 Kamerlid Van Weyenberg. Volgens Van Weyenberg heerst er ‘totale verwarring’ onder zelfstandigen over de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). ‘Kafka is er niets bij’.
Waar de markt van zzp’ers en opdrachtgevers dus dachten met de op dit moment gepubliceerde modelovereenkomsten uit te voeten te kunnen, is het nu wachten op een definitieve goedkeuring. Het wordt er daarmee niet duidelijker op.

Er is verwarring omdat de Belastingdienst een ‘stempel van goedkeuring’ geeft op de modelovereenkomsten die horen bij de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. De Wet die de VAR per 1 mei gaat vervangen. Echter de Belastingdienst heeft alleen de fiscale zaken uit de overeenkomsten getoetst, niet andere bepalingen. ….
Dat staat zo ook wel op de website, maar is onduidelijk. Er staan in sommige overeenkomsten zaken die juridisch evident onjuist zijn. In sommige overeenkomsten staat bijvoorbeeld dat een opdrachtgever bij een naheffing de claim volledig bij de zzp’ers neer kan leggen. Dat is wettelijk verboden en een dergelijk artikel houdt ook geen stand bij toetsing voor de rechter.
Wiebes erkent dat dit verwarrend werkt en laat de huidig gepubliceerde overeenkomsten op korte termijn corrigeren. Over de paar honderd modelovereenkomsten die nog in de pijplijn zitten, kon hij nog niets melden.

In de Eerste Kamer heeft hij eerder toegezegd dat een panel van deskundigen de overeenkomsten grondig gaat analyseren op met name arbeidsrechtelijke aspecten. Die toets moet eind van dit jaar klaar zijn.
Op vragen van VVD Kamerlid Neppérus reageerde Wiebes dat er binnenkort gestart wordt met een ‘fijnmazig’ communicatie offensief.  De modelovereenkomsten moet volgens Wiebes veel duidelijkheid verschaffen. Maar “we zijn nog te onduidelijk over de nieuwe duidelijkheid”, verzuchtte hij. De Belastingdienst heeft vandaag besloten om de voorlichting niet alleen op opdrachtgevers te richten, maar ook op individuele zzp’ers.
http://www.zipconomy.nl/2016/02/staatssecretaris-wiebes-gaat-fouten-in-gepubliceerde-modelovereenkomsten-repareren/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+zipconomy+%28ZiPconomy%29

Posted by SweDutch