Somber? Mooi! Dan werk je beter

Bron: NRC.nl  1.7.2013
Ja inderdaad, het is weer maandag. Slecht humeur, beetje somber? Dat komt dan goed uit. Een slechte bui heeft namelijk een hoop voordelen: je concentratie is beter, je laat je minder snel bedonderen en je geheugen werkt beter.
Dat schrijft wetenschapsredacteur Ellen de Bruin vandaag in nrc.next. Ze baseert haar verhaal op een publicatie van de psycholoog Joseph Forgas in het juninummer van Current Directions in Psychological Science. Hij geeft volgens haar een goed onderbouwde opsomming van de in onderzoek aangetoonde voordelen van negatieve gevoelens – mits die gevoelens niet al te heftig zijn en al te lang voortduren. Een milde slechte bui laat je beter ….
functioneren, en daar kun je ook op je werk bij gebaat zijn.
Zes redenen waarom je maar beter een beetje somber kunt zijn:

  1. Sombere mensen laten zich niet zo snel bedonderen. In een onderzoek bleek dat mensen die net een stukje documentaire over doodgaan aan kanker hadden bekeken, beter doorhadden wie er loog over een diefstal en wie niet, dan mensen die net een stukje Britse comedy hadden bekeken. In een ander onderzoek lieten sombere mensen zich minder makkelijk misleiden door suggestieve vragen over een filmpje over een ongeluk dan vrolijke mensen.
  2. Sombere mensen hebben een beter geheugen. Op regenachtige slechthumeurdagen bleken mensen bijvoorbeeld beter te onthouden wat er zoal in een krantenwinkeltje op de toonbank lag dan op vrolijke, zonnige dagen.
  3. Ze stereotyperen minder. Sombere mensen lieten zich minder beïnvloeden door het uiterlijk van de filosoof van wie ze een essay lazen (een bebrilde man in tweed of een nonchalant geklede vrouw) dan mensen met een goed humeur. Sombere mensen lieten zich ook minder door tulbands afleiden als ze keken welke man een pistool vasthield en welke een flesje cola.
  4. Ze zijn beleefder. Mensen die net een zielige film hadden gekeken werd gevraagd een verzoek aan iemand anders te doen. Ze deden dit beleefder en aardiger dan mensen die net een vrolijke film hadden gekeken.
  5. Sombere mensen zijn eerlijker. Bij een geld-verdeelspelletje bleken sombere mensen vaker het geld eerlijk te verdelen dan vrolijke mensen, die dachten meer aan zichzelf.
  6. Ze zijn vasthoudender. Sombere mensen blijken meer doorzettingsvermogen te hebben wanneer ze een moeilijke taak moeten doen dan mensen in een ‘neutrale bui’. Mensen met een goed humeur geven juist eerder op.http://www.nrc.nl/carriere/2013/07/01/somber-mooi-dan-werk-je-beter/

Posted by SweDutch