Slechte slaper kost werkgever grof geld

Bron: nieuwsbrief Arbo Magazne 27.5.2013
Voldoende slapen is zeer belangrijk voor medewerkers. Het voorkomt vergissingen en fouten op het werk. Wat zijn de kosten van niet uitgerust op het werk komen? Werken powernaps? Helpt het om in de trein of metro even te slapen?

Slechte slaapgewoonten kosten werkgevers €1900 per jaar
Een groep wetenschappers van het Tufts Medical Center onderzocht wat de impact was van slecht slapen op de productiviteit van medewerkers. In het Journal of Occupational and Environmental Medicine stellen zij, niet verrassend, dat slecht slapen een significante impact heeft op de prestaties van medewerkers. Een gebrek aan slaap heeft gevolgen voor de alertheid, het geheugen en de inter-persoonlijke vaardigheden. Naar schattig kost vermoeidheid de werkgever €1900 per medewerker, per jaar.

Vermoeid naar het werk gaan lijkt op dronken naar het werk gaan
Australische wetenschappers schrijven in Nature Journal over een experiment waarin zij de prestaties van personen die 28 uur niet sliepen vergeleken met mensen die …..
  gedronken hadden. De prestaties van beide groepen zijn vrijwel identiek.

Een half uur durende powernap na de lunch

Wetenschappers van de John Moores University in het Verenigd Koninkrijk
testten het effect van een middagdutje op personen die niet geslapen hadden. Deze personen sliepen een half uur na de lunch en werden dan getest op alertheid. In deze studie werden hartritmes en reflexen gemeten, ook van personen in een controlegroep. Personen die geslapen hadden waren veel alerter dan personen die niet geslapen hadden.

Slapen tijdens nachtdiensten
Japanse onderzoekers zochten naar manieren om de veiligheid tijdens nachtdiensten te verbeteren. Het bleek dat medewerkers die tijdens deze diensten 30 tot 90 minuten sliepen veel constanter presteerden. Deze medewerkers hadden ook overdag minder slaap nodig, zodat ze meer vrije tijd hadden.

Heeft slapen in het OV zin?
Dr. Carl Bazil van het Columbia University Medical Center vroeg zich af of het zin heeft even te slapen op weg naar het werk in het openbaar vervoer.  Gemiddeld blijk je 3,5 minuten oppervlakkig te slapen. Een dutje op weg naar het werk heeft dus nauwelijks zin.

Inrichten slaapplaatsen
Vooruitstrevende werkgevers richten speciale slaapkamers in voor hun medewerkers. Yarde Metals begon daar al in 1995 mee. Ook ruimtevaartorganisatie Nasa biedt medewerkers de mogelijkheid tijdens werkuren de ogen te sluiten. Google installeerde futuristische stoelen waarin medewerkers kunnen powernappen.

Slapen terwijl je gewoon aanwezig bent
Japanners slapen gewoon terwijl ze ‘aanwezig zijn’. Inemuri is ‘de kunst van het slapen terwijl aanwezig’. Het is geaccepteerd om te doezelen tijdens vergaderingen en op school. Je moet wel rechtop blijven zitten en mag niet snurken. Het is geaccepteerd omdat dit een teken is dat je hard werkt.

Dit artikel van Anna Codrea‑Rado over de gevolgen van slapeloosheid en slapen op het werk is te vinden op het blog van Quartz.
http://www.penoactueel.nl/Arbo/Algemeen/2013/5/Slechte-slaper-kost-werkgever-grof-geld-1265580W/?cmpid=NLC|penoactueel|2013-05-28|Slechte_slaper_kost_werkgever_grof_geld

Posted by SweDutch