Schrijfster Harry Potter is Amazon de baas met eigen webwinkel

Bron: nieuwsbrief Z24 28.3.2012
Schrijfster J.K. Rowling dwingt Amazon om de verkoop van digitale boeken van Harry Potter via haar eigen webwinkel te laten lopen.
De boeken van Harry Potter zijn eindelijk beschikbaar als digitaal boek. Maar de avonturen van de jonge tovenaar zul je niet aantreffen op Amazon.com of in de iBookstore van Apple.
J.K. Rowling, de schrijfster van de succesvolle serie, heeft haar eigen webwinkel voor de verkoop van Potterboeken. Sinds dinsdag zijn via de site Pottermore digitale versies en luisterboeken te bestellen van de zevendelige serie.
Amazon omzeilt
Daarmee omzeilt Rowling grote online winkels als Amazon. De boeken zijn wel te vinden op Amazon.com, maar op de oranje koopknop staat ‘Buy at Pottermore’ in plaats van ‘Add to Cart’. De bezoekers wordt daarna doorgeleid naar Pottermore.
Het is voor het eerst dat boeken van een concurrerende winkel op deze manier te vinden zijn op Amazon. Op eenzelfde wijze staan de boeken ook op de website van boekhandel Barnes & Noble.
De macht van Rowling
Door e-boeken is de machtsverdeling tussen uitgevers, schrijvers en verkopers verschoven. De strategie van Rowling geeft aan dat een goed verkopende auteur zelf de touwtjes in handen kan nemen.
Schrijvers verkopen de digitale en printrechten van hun boeken doorgaans samen, maar de macht van Rowling is zo groot dat ze de rechten voor de verkoop van e-boeken zelf hield.

Posted by SweDutch