Rotterdamse thuiswerkers boos om extra afvalheffing

Bron: Binnenlands Bestuur nieuwsbrief 15.12.2011
Onder zzp’ers in Rotterdam is grote verontwaardiging ontstaan wegens een extra afvalheffing die de gemeente per 2012 gaat innen over hun woonadres. Politieke partijen in de Maasstad verzetten zich tegen de regeling, die in hun ogen onredelijk is voor ondernemers die niet of nauwelijks afval produceren.

Dubbel gepakt
De bedrijfsheffing komt bovenop de afvalstoffenheffing die ieder huishouden betaalt. Volgens Leefbaar Rotterdam worden thuiswerkende ondernemers op die manier dubbel gepakt ,,voor een paar extra bedrijfsenveloppen”.
Vrijstelling
Volgens GroenLinks treft de regeling ook slapende bv’s en zzp’ers die nauwelijks opdrachten hebben of zelfs helemaal niet aan huis werken maar die wel als …..
bedrijf staan ingeschreven op hun woonadres. De partij wil vrijstelling voor ondernemers die geen afval produceren en gaat hierover bij de gemeente een voorstel indienen. Volgens GroenLinks raadslid Arno Bonte wordt de vrijstelling ondersteund door een meerderheid in de raad.
Uitschrijven
Volgens verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) is de regeling niet oneerlijk. ,,Wij gaan er vanuit dat ieder bedrijf afval produceert”, zegt Van Huffelen. Om onder de heffing uit te komen, kunnen ondernemers zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel of zich inschrijven bij een commerciële inzamelaar van afval, benadrukt de wethouder. Van Huffelen kan zich de ontstane wrevel enigszins voorstellen: ,,Het is nooit leuk om te horen dat je een extra bedrag moet betalen, hoe klein dat ook is”.

Posted by SweDutch