‘Reactie Meerssen op wangedrag in strijd met staatsrecht’

Bron: Gemeente.nu nieuwsbrief 20.3.2013
“Er blijkt in Meerssen heel wat meer ernstig mis dan de persoonlijke escapades van Jo Dejong”, stelt oud hoogleraar staats- en bestuursrecht Twan Tak. 

“Met stijgende zorg neem ik kennis van een toenemende stroom berichten in de pers en op TV over het aftreden van wethouder De Jong in Meerssen”, laat de kenner van het recht weten in een reactie die naar eigen zeggen is geweigerd door lokale media in Limburg. “Als oud hoogleraar staats- en bestuursrecht interesseert mij met name de staatsrechtelijke kant van deze problematiek, en uitsluitend als wetenschapper.”

Schade
Het verhaal is inmiddels bekend. Onderbelicht in de zogeheten tongzoen-affaire is het feit dat de belaagde ambtenaar geen aangifte wilde ….

  doen maar de burgemeester toen zelf heeft besloten het incident bij justitie te melden. “Dat kan dan alle betrokkenen ernstig schaden en roept alleen maar vragen op”, vindt Tak.

“Een burgemeester is staatsrechtelijk ook niet de baas van een wethouder; eerder omgekeerd.”
Als het gaat om de wethouder is alleen de gemeenteraad bevoegd en alleen om het politieke vertrouwen op te zeggen, wat niet is gebeurd. Dejong, die zaterdag werd begraven na zijn zelfdoding, heeft zelf ontslag genomen. Meteen daarna besloot de raad middels een persverklaring dat er in Meerssen geen politieke toekomst is voor de oud-wethouder.

Vreemde zaak, oordeelt Tak. “Alleen rechters zijn in ons land bevoegd om iemand van openbare en vertegenwoordigende functies uit te sluiten. Er blijkt in Meerssen heel wat meer ernstig mis dan de persoonlijke escapades van de heer De Jong.”

Onwettig
Het eindoordeel van de oud hoogleraar staats- en bestuursrecht is hard. “De hele gang van zaken vertoont de bedenkelijke karakteristieken van een publieke hetze, een volksgericht, burgemeester en raad voorop. Zij is volledig in strijd met ons staatsrecht en met de wettelijke bevoegdheden van zowel burgemeester als gemeenteraad.”

De gemeente Meerssen weigert momenteel nog verder commentaar te geven op de kwestie.
http://www.gemeente.nu/Bestuurszaken/Nieuws/2013/3/Reactie-Meerssen-op-wangedrag-in-strijd-met-staatsrecht-1205921W/?cmpid=NLC|gemeente.nu|2013-03-22|[ERROR:%20Expression%20titel%20is%20undefined%20on%20line%205,%20column%20108%20in%20article.]

Posted by SweDutch