Overheid niet voorbereid op uitval ICT

Veel Nederlandse overheidsorganisaties zijn niet voorbereid op een uitval van hun ICT-systemen. Uit de ICT-barometer van accountants- en advieskantoor Ernst & Young bleek woensdag dat slechts 23 procent van de organisaties uit de publieke sector een noodplan heeft liggen.

Noodplan
De overheid blijft ver achter bij andere sectoren. Van bedrijven die diensten verlenen, zei meer dan de helft een plan te hebben. ‘Het ontbreken van een noodplan in een sector die gaat over dijken, belastingen en de OV-chipkaart is wel opmerkelijk’, zei Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership.

Weinig vertrouwen
De afwezigheid van noodplannen is opmerkelijk omdat uit het onderzoek verder blijkt dat overheidsdienaren relatief weinig vertrouwen hebben in hun eigen ICT-systemen. Slechts 45 procent van de overheidsrespondenten zei dit te hebben, tegen 61 procent bij de dienstverleners.

Vergrijzing
‘De sense of urgency is bij de overheid lager’, aldus Verschuur. Volgens de onderzoeker heeft dit mogelijk te maken met de relatieve hoge vergrijzing binnen de overheid. Volgens Ernst & Young is er een duidelijke kloof in het veiligheidsbewustzijn tussen mensen die van jongs af aan met ICT zijn opgegroeid en mensen die dit hebben moeten aanleren.

Blinde vlek
Ouderen hebben hierdoor een blinde vlek voor de typische risico’s van moderne technologie. Een voorbeeld is volgens Ernst & Young dat bedrijven bij een website de nadruk leggen op het tegengaan van fraude door gebruikers, terwijl het risico dat kwaadwillenden een lek in het systeem gebruiken om binnen te dringen veel groter is. Jongere werknemers zouden veel meer oog hebben voor deze laatste vorm van misbruik.
Bron: Binnenlands Bestuur website 28.1.2009

Posted by SweDutch