Nieuwe manier van crowdfunding: investeren in personen

Bron: nieuwsbrief  Z24 19.8.2013
De websites Upstart en Pave bieden een variatie op crowdfunding. In plaats van te investeren in een bedrijf of project, kunnen financiers investeren in personen in ruil voor een deel van hun toekomstig inkomen.

Crowdfunding is al enkele jaren een geaccepteerde wijze om financiering binnen te slepen. Door donaties worden allerlei producten en projecten bekostigd, van een borstvergroting tot een smartwatch of een film.
Ook in Nederland is crowdfunding een populaire manier om geld op te halen. In 2012 groeide de Nederlandse markt met maar liefst 460 procent ten opzichte van het jaar ervoor en waren er meer dan een miljoen crowdfunding-campagnes. Nederland telt inmiddels zo’n 50 crowdfundingplatforms.

Investeren in personen
Sites als Kickstarter, Indiegogo of het Nederlandse Share2Start zijn bekende plekken voor ondernemers om een idee of project te presenteren. Geïnteresseerden kunnen een bedrag doneren als ze er iets in zien. Zo haalde Pebble meer dan 10 miljoen dollar op via Kickstarter voor hun smartwatch. In ruil voor een minimumdonatie van 99 dollar kregen financiers een exemplaar thuisgestuurd. Ook films, muziek en boeken kunnen op een dergelijke manier worden gefinancierd.
De bedenkers van de websites Upstart en Pave gaan echter een stap verder. …..
  Daar investeer je geen geld in een project, maar in een persoon. Zo kan iemand een studie bekostigen, een studielening afbetalen of een bescheiden startkapitaal voor een bedrijfje ophalen, schrijft The Wall Street Journal. Als tegenpresentatie krijgen de geldschieters een percentage van het toekomstige inkomen.
De 29-jarige Trina Speer maakte gebruik van Upstart. Ze studeerde twee jaar geleden af aan Harvard Business School met een studieschuld van 127 duizend euro. Haar idee voor een bedrijfje dat kleding voor medici maakt, parkeerde ze daarom noodgedwongen. Tot ze hoorde van Upstart. Ze haalde 15 duizend euro op bij 13 investeerders en heeft nu de financiële ademruimte om zich te richten op haar startup. In ruil daarvoor maakt Speer de komende tien jaar 1 procent van haar inkomsten over aan de financiers.

Algoritme
Investeren in personen, dat klinkt als een groot risico. Maar dat valt mee. De websites kunnen via een algoritme berekenen hoeveel iemand in de toekomst gaat verdienen. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de studierichting, de universiteit waar iemand gestudeerd heeft, de banen die zijn aangebonden en scores op verschillende tests. Het algoritme bepaalt welk percentage van het inkomen terugbetaald moet worden aan de investeerders.
Ook zijn er strenge voorwaarden verbonden aan beide crowdfundingplatforms. Zowel Upstart als Pave richten zich op mensen die net afgestudeerd zijn. Die staan immers aan het begin van hun carrière en hebben veel potentie. Daarnaast moeten de financiers erkend en welgesteld zijn.
http://www.z24.nl/ondernemen/nieuwe-manier-van-crowdfunding-investeren-in-personen-366820

Posted by SweDutch