Bron: nieuwsbrief Z24 27.11.2013
CDU/CSU en SPD zijn het eens over een regeerakkoord. Daarin staat onder meer dat mensen die niet in Duitsland wonen tol moeten gaan betalen op de Duitse snelwegen.
Na een onderhandelingsmarathon van 17 uur zijn de partijleiders van CDU, CSU en SPD het woensdagochtend vroeg eens geworden over een regeerakkoord. Beide partijen hebben onder meer een akkoord bereikt over een wettelijk minimumloon, een AOW-constructie en het behoud van twee paspoorten voor migranten.
Tol op Autobahn
Negatief voor Nederlandse automobilisten pakt de tol op de ‘Autobahnen’ uit, de Duitse snelwegen. Veel Nederlandse vakantiegangers op doorreis naar Zwitserland, Oostenrijk en Italië zullen dus met deze tolheffing te maken krijgen.
Bondskanselier Angela Merkel (CDU) breekt daarmee een verkiezingsbelofte. CSU-leider Horst Seehofer had echter gezegd dat de Beierse christendemocraten zonder tolheffing niet aan de ‘Grote Coalitie’ meedoen.
Vanwege EU-recht moet de tol ook van Duitse automobilisten worden gevraagd. Buitenlanders mogen niet worden gediscrimineerd met de heffingen. Maar de Duitse belastingbetaler en automobilist worden in de plannen via de wegenbelasting gecompenseerd voor het verlies door tolgeld. …
Per 1 januari 2015
De regeling moet geld opleveren voor miljardeninvesteringen in wegen en spoorwegen in de Bondsrepubliek. Nadere details moeten nog worden uitgewerkt, maar het is de bedoeling dat de wet in de loop van 2014 wordt aangenomen. De tolheffing zou dan al op 1 januari 2015 kunnen beginnen.
België heeft eerder dit jaar afgezien van een plan om bij personenauto’s tol te heffen op de belangrijkste verbindingswegen. Ook in dit plan zou de ‘binnenlandse’ automobilist gecompenseerd worden. Het Belgische plan voor een vignet is niet nieuw, maar werd al in 2007 geopperd.
Nadelig voor mensen aan de grens
PvdA, CDA en SP willen dat minister Melanie Schultz van Infrastructuur gaat overleggen met haar Duitse collega’s om hen af te brengen van het plan om tol te heffen op de Autobahn. “Ik ben hier ongelukkig mee”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “Dit is echt nadelig voor mensen aan de grens. De minister moet gaan overleggen met de Duitsers.”
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe sprak van “een duidelijke stap in de verkeerde richting”. “Ik wil van Schultz weten wat ze hieraan gaat doen.”
Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir is het voor Duitsland niet mogelijk om onderscheid te maken tussen Duits en buitenlands verkeer. “Het zou goed zijn als Schultz uitlegt dat het juridisch niet kan. Als Duitsland niet voor rede vatbaar is, moet er harder geschut ingezet worden, zoals juridische maatregelen.”
‘Goed idee, liefst in heel Europa tol heffen’
In de Tweede Kamer zijn er ook partijen die tol wel een goed idee vinden. “Wij staan achter het principe van betalen voor gebruik”, aldus Stientje van Veldhoven van D66. “Misschien is het aanleiding om daar ook in Nederland nog eens naar te kijken.”
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zit ook op die lijn. “Het liefst zouden we dit in heel Europa zien. Dat leidt tot minder files en minder vervuiling. We steunen dus de uitwerking van de Duitse plannen, die zijn nu nog aan de grove kant.”
ANWB: wat vindt EU hiervan?
De ANWB liet dinsdag weten het vreemd te vinden dat de tol – iets waar de automobielclub überhaupt tegen is – feitelijk slechts voor buitenlanders zou gaan gelden. Dat zou een belemmering vormen om te gaan reizen. De ANWB zegt benieuwd te zijn wat de Europese Unie ervan vindt.
Voor een autotocht door Europa moet de automobilist tegenwoordig een grote voorruit hebben. Vignetten zijn vereist op belangrijke wegen in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland.
In Frankrijk en Italië zijn bijna alle grote snelwegen tolwegen en ook in Kroatië, Noorwegen, Portugal en Spanje wordt tol geheven op de belangrijkste snelwegen.
http://www.z24.nl/geld/nicht-so-toll-nederlanders-moeten-tol-gaan-betalen-op-duitse-snelweg-407940