Neurobiologie in de ban van hypnose, hypnose is geen onzin

Bron: nieuwsbrief kennislink.nl 7.8.2013
Hypnose is aan een imagoverandering onderhevig: neurobiologen zijn er steeds sterker van overtuigd dat hypnotherapie een wetenschappelijk fenomeen is. In Nature Neuroscience overtuigen Britse onderzoekers dat hypnose kan helpen ontdekken welke hersenmechanismes betrokken zijn bij de vorming van motorische en mentale waanbeelden. Deze kennis kan nieuwe inzichten geven in hoe onze hersenen een beeld vormen van onze omgeving en onszelf.

Bij hypnose denk je al snel aan theatrale shows waarbij een vrijwilliger uit een zaal vol goedgelovigen in trance wordt gebracht en allerlei beschamende handelingen uitvoert. Eerder vermaak dan wetenschap, toch? Nee hoor, vinden neurobiologen. Zij raken er de laatste jaren steeds sterker van overtuigd dat hypnose een wetenschappelijk fenomeen is, niets anders dan het doelmatig manipuleren van subjectieve aandacht en bewustzijn. Een slim trucje, dat kan helpen ontdekken welke hersenmechanismes betrokken …….
zijn bij mentale processen zoals motorische controle, pijnbeleving, aandacht, inbeelding en bewustzijn.
Daarom wordt het hoog tijd om hypnose uit de taboesfeer te trekken. Dit vinden David Oakley, klinisch psycholoog aan het hypnose-laboratorium van University College London, en Peter Halligan, neuropsycholoog aan de Universiteit van Cardiff. In een allesomvattend reviewartikel leggen ze uit wat hypnotherapie precies is, waarom deze behandeling informatief kan zijn, en welke hardnekkige misverstanden er bestaan over hypnose.

3 misvattingen over hypnose:

  1. ‘Hypnose is een vorm van slaap.’ Tijdens de hypnotische trance ben je gewoon wakker. Je aandacht is alleen zo sterk gericht op één enkele gedachte, dat je geen andere bewuste gedachten hebt en je ook nauwelijks bewust bent van je omgeving.
  2. ‘Ontspanning is een cruciaal onderdeel van hypnose.’ Deelnemers moeten inderdaad vaak ontspannen, maar bij sommige hypnotische instructies en suggesties wordt fysieke of mentale activiteit juist gestimuleerd.
  3. ‘Iedereen kan gehypnotiseerd worden, als je maar wil.’ Een positieve houding is noodzakelijk, maar blijkt niet genoeg: een overvloed aan studies laat zien dat makkelijk te hypnotiseren proefpersonen vaak ook fantasierijk, empathisch en creatief zijn. Ben je dit niet, dan zal een (diepe) trance misschien wel nooit aan jou besteed zijn.

In trance

Iedereen raakt wel eens spontaan in trance,  De rest van het artikel is te vinden op:

http://www.kennislink.nl/publicaties/neurobiologie-in-de-ban-van-hypnose

Posted by SweDutch