Bron: De Rechtspraak nieuwsbrief 6.9.2012
Dat blijkt uit de recent verschenen nieuwste periodieke internationale concurrentie-index van het World Economic Forum. Deze onderzoeksclub vergeleek voor de rapportage 144 landen op tal van factoren, onder andere op het functioneren van de verschillende instituties van die samenlevingen. Andere aspecten zijn onder meer de aanwezige infrastructuur, de prestaties in het onderwijs, het functioneren van de arbeidsmarkt en het innovatief vermogen. ….
Top
Diverse indicatoren hebben betrekking op het functioneren van de Rechtspraak. De al genoemde rechterlijke onafhankelijkheid is daarvan de belangrijkste. Daarnaast gaat het om de doelmatigheid van geschiloplossing (achtste plaats van 114 landen) en die van het opkomen tegen overheidsregulering (derde plaats), de bescherming van eigendomsrechten (negende plaats) en de bescherming van intellectuele eigendomsrechten (vijfde plaats). “Je mag dus concluderen dat de Nederlandse Rechtspraak tot de top van de wereld behoort”, constateert een tevreden Frans van Dijk, directeur Strategie en Ontwikkeling van de Raad voor de rechtspraak.
Verklaring
Nederland stijgt voor het derde opeenvolgende jaar op de ranglijst van meest concurrerende economieën; vorig jaar stond Nederland nog op de zevende plaats. Wat de Rechtspraak betreft staat Nederland altijd hoog, maar de waardering is op alle punten verbeterd. Van Dijk wijst erop dat de verklaring hiervoor voor een deel in de eigen prestaties en voor een deel in de economische crisis gevonden moet worden. “Nederland scoort in absolute zin beter dan vorig jaar. Wat de Rechtspraak betreft stonden we bijvoorbeeld in 2011 op het onderdeel rechterlijke onafhankelijkheid op de zesde plaats, nu dus op de derde plaats. Maar je moet ook constateren dat over het geheel gezien andere landen meer last hebben van de economische crisis dan Nederland en daardoor op diverse gebieden minder presteren.”
The Global Competitiveness Report 2012-2013