Nederlanders ontdekken Zweedse recreatiewoningenmarkt

Nederlanders hebben de markt voor tweede woningen in Zweden ontdekt. Vorig jaar groeide het aantal aan Nederlanders verkochte vrijetijdswoningen – zoals tweede woningen in Zweden worden genoemd – ten opzichte van 2008 met 10 procent. Daarmee waren ze onder de kopers uit het buitenland de lijstaanvoerders. Zelfs het aantal kopers uit buurland Noorwegen groeide minder hard, namelijk met 9 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Zweedse CBS, het Statistiska Centralbyrå.

Het was niet de eerste keer dat de Nederlandse belangstelling zo hard toenam. In het 2008 werd ten opzichte van 2007 ook al een groei genoteerd van 10 procent.

6 procent buitenlandse eigenaren

Ruim 1300 Nederlanders zijn in Zweden eigenaar van een woning voor recreatieve doeleinden. Afgezet tegen het totaal van ruim 33.000 buitenlandse eigenaars van dergelijke woningen is dat een bescheiden aantal, maar daar staat tegenover dat de ‘Hollanders’ wel de grootste groep vormen binnen de door de statistici als ‘overige buitenlandse eigenaars’ bestempelde categorie. Tot die categorie worden alle buitenlandse eigenaars gerekend die niet uit Denemarken, Noorwegen of Duitsland komen.

De Denen zijn absoluut bekeken met 11.000 de grootste groep. Daarna volgen de Duitsers en Noren met resp. krap 10.000 en ruim 8000 eigenaars. De Duitsers blijken het de laatste twee jaar een beetje te hebben laten afweten op de Zweedse markt. In 2008 zakte hun aantal met 1 procent en vorig jaar kwam er niemand bij. Los daarvan is het aandeel buitenlandse eigenaren binnen het totale vrijetijdswoningenbestand in Zweden opgelopen naar 6 procent.

Prijsniveau

De populairste regio’s zijn de bos- en merenrijke provincies Västra Gotaland ten oosten van Gotenburg en Värmland. Maar ook bijvoorbeeld Dalarna, volgens het verkeersbureau de bekendste toeristische streek van Zweden, is erg in trek.

Dat ook de prijzen van vrijetijdswoningen in Zweden sterk uiteenlopen, afhankelijk van ligging, grootte en staat van onderhoud, zal niet verbazen. Zo kan het bijvoorbeeld maar zo zijn, dat een voormalige boerderij of landarbeiderswoning geen waterleiding en stroomaansluiting heeft, maar wel aan een groot meer ligt. Sinds de zomer van vorig jaar gaf het prijsniveau nauwelijks tot geen beweging te zien, zo blijkt uit de cijfers van de makelaardij, die echter nu – ijs en weder dienende – gelooft dat de prijzen weer wat zullen stiigen.

Momenteel is de gemiddelde prijs van een vrijetijdswoning landelijk bezien 1,34 miljoen kroon ofwel 134.000 euro bij een gemiddelde m²-prijs van ruim 2000 euro. De aller-goedkoopste huisjes kosten uitgaande van de informatie van de branche echter nog geen 10.000 euro, maar een prijs van een half miljoen euro is uiteraard ook mogelijk, bijvoorbeeld in ‘zomerstad’ Båstad aan het Kattegat. In totaal stonden er in april bijna 4400 vrijetijdswoningen te koop in Zweden met de provincie Stockholm als topper met ruim 800 stuks.

Bron:website NVM 25.5.2010

Posted by SweDutch