Moeder veroordeeld voor cocaïne via borstvoeding

Bron: nieuwsbrief 28.5.2021 De Rechtspraak

Een tien weken oude baby uit Haaksbergen kreeg cocaïne binnen via de borstvoeding en werd zo het slachtoffer van mishandeling. Zijn 35-jarige moeder maakte zich hiernaast schuldig aan het in hulpeloze toestand brengen van de zuigeling. Zij is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De vader en moeder gebruikten geregeld cocaïne. Drie minderjarige kinderen, waaronder de baby, zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. Het gezin was bekend bij instanties.

Afkickverschijnselen

De feiten kwamen aan het licht toen een politieman op 24 oktober 2019 in de buurt van de woning in Haaksbergen moest zijn. Hij hoorde een kind boven roepen en huilen, is na enige tijd op een ladder geklommen en zag door de ramen het oudste kindje (3) zonder kleren in een slaapkamer. Vervolgens werd besloten om de drie jonge kinderen met spoed uit hun ouderlijk huis te plaatsen. Het ging om twee meisjes van 3 en bijna 2 jaar oud, en het 10 weken oude jongetje. Bij het pleeggezin vertoonde de baby afkickverschijnselen. Hij was erg onrustig, schokte met zijn lijfje en zweette veel. In zijn urine bleken sporen van cocaïne te zitten. De afkickverschijnselen duidden erop dat de baby meer dan incidenteel cocaïne binnenkreeg.

Laconiek

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij niet inziet wat zij verkeerd heeft gedaan. Zij ontkent dat ze cocaïne gebruikte toen zij de baby borstvoeding gaf, reageert laconiek op de aangetroffen drugs in de urine van haar zoontje en wekt de indruk dat ze het niet serieus neemt. In ieder geval stelt zij het welzijn van de baby niet voorop. Deze indruk wordt versterkt doordat zij geen hulp wil en zelf geen problemen ervaart.

Andere mishandelingen niet bewezen

De man en vrouw zijn vrijgesproken van andere vormen van mishandeling of in hulpeloze toestand brengen van hun kinderen. Daarvoor bevat het dossier onvoldoende bewijs. Het openbaar ministerie verdacht het stel onder andere van het onthouden van medische zorg. Ook van het langere tijd opsluiten van de kinderen zijn de man en vrouw vrijgesproken.

Man mishandelde moeder

De 40-jarige man is wel veroordeeld voor het meerdere keren mishandelen van zijn eigen moeder, wapenbezit en de diefstal van een portemonnee. Daarvoor legt de rechtbank hem een celstraf op van 2 maanden.

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Overijssel/Nieuws/Paginas/Moeder-veroordeeld-voor-cocaine-via-borstvoeding.aspx?pk_campaign=redactie&pk_medium=e-mail&pk_source=nieuwsbrief&pk_keyword=nieuwsbrief

Posted by SweDutch

Geef een reactie