‘Meer kans op hartaanval op kerstavond’

Bron: stuk uit AD 2019.01.??

Op kerstavond is er in Zweden een piek in het aantal hartaanvallen. Maar is ‘verhoogde emotionele stress’ de enige oorzaak?

Zo, deze Kerst is weer voor­bij. Het was een gevaarlij­ke tijd. Rond tien uur ’s avonds op kerstavond is de kans op een hartaanval het grootst. De waarschijnlijkste oor­zaak is „verhoogde emotionele stress”, stond op 12 december in een persbericht van het Britse me­disch-wetenschappelijke tijd­schrift The BMJ. Het verwijst naar een artikel in het BMJ-kerstnum-mer, doorgaans vol met lichtvoe­tige wetenschap en Britse humor. Om dat onderzoek naar kerst-avondstress en hartaanvallen valt weinig te lachen. Het is degelijk Zweeds onderzoek. Cardiologen registreerden 16 jaar lang op het uur nauwkeurig alle 283.014 hart­aanvallen in het land.

Over de oorzaak van de kerst­hartaanvallen zijn de Zweedse on­derzoekers veel minder zeker dan het persbericht beweert. Ze noe­men koud weer, luchtverontreini­ging, lichamelijke inspanning en, ja, emotionele stress als mogelijke „externe veroorzakers”.

Uit ander onderzoek komt boosheid, angst, droefenis, rouw en stress als een trigger voor een hartaanval naar voren. „Mogelijk veroorzaakt dat het hogere risi­co”, schrijven ze neutraal. Op hartaanval naar voren. „Mogelijk veroorzaakt dat het hogere risi­co”, schrijven ze neutraal. Op kerstavond branden in Zweden de hartaanval naar voren. „Mogelijk veroorzaakt dat het hogere risi­co”, schrijven ze neutraal. Op kerstavond branden in Zweden de houtkachels. De familie zit knus bij elkaar. Misschien wordt er zelfs gerookt in de omgeving van kwetsbare patiënten.

Die luchtverontreiniging noe­men de onderzoekers niet apart. Maar ze houden de mogelijkheid open dat dat de 35 procent extra hartaanvallen op kerstavond ver­oorzaakt. Op beide kerstdagen daalt het gevaar wat, maar er is nog steeds 29 en 21 procent meer risico. Ook op Nieuwjaarsdag is er een piekje van 20 procent. De Zweedse midzomerfeesten rond 21 juni zijn ook riskant. Maar het kijken naar wereldkampioen­schappen voetbal op tv laat de Zweden onberoerd. Dat is vooral slecht voor Duitsers, leerde Duits onderzoek. Wim Köhler

Posted by SweDutch

Geef een reactie