Levenslang voor ‘cop killers’

Bron: nieuwsbrief Politievakblad Blauw 27.5.2013
Wie in Groot-Brittannië een agent doodt en daarvoor tot levenslang wordt veroordeeld, zal de gevangenis niet meer verlaten. Dat heeft de Britse minister May van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt op de jaarlijkse conferentie van de Britse Politiefederatie.

May noemt het doden van politiemensen ‘een directe aanslag op de fundamentele basis van de samenleving’. May: “Wij vragen politiemensen ons tegen gewelddadige criminelen te beschermen. Ze lopen daarbij de risico’s die wij zelf niet nemen. Daarom moet ‘levenslang’ ook levenslang betekenen voor iemand die politiemensen vermoordt.” Naar alle waarschijnlijkheid zal één en ander binnen enkele maanden worden geëffectueerd.
 
Gratie
Sinds 2000 kwamen twaalf Britse politieagenten om bij geweldsincidenten. De laatste slachtoffers waren twee vrouwelijke agenten die met vuurwapens en granaten werden aangevallen bij een inbraak in Manchester. Levenslange gevangenisstraffen worden in het Verenigd Koninkrijk nu ook al opgelegd bij politiemoordenaars, seriemoordenaars,  …..   kindermoordenaars en moordenaars met fundamentalistisch/religieuze, politieke of ideologische motieven. Maar doorgaans voor een minimum aantal jaren. Na het uitzitten van dat minimum kan de veroordeelde gratie vragen. Sinds 1983 is het in Engeland echter ook weer mogelijk veroordeelden nooit meer te laten vrijkomen. Het
minimum aantal jaren dat nu geldt voor een levenslange gevangenisstraf na het doden van een politieagent is dertig jaar. Wat overigens niet betekent dat de dader dan automatisch vrijkomt. In een aantal bestaande gevallen heeft de Parole Board de kwijtschelding van straf geweigerd, nadat bleek dat de veroordeelde nog steeds een gevaar voor de samenleving was of kon zijn. De nu definitief levenslange gevangenisstraf voor moordenaars van politiemensen wordt vastgelegd in de 2003 Criminal Justice Act.
https://www.politievakblad-blauw.nl/Nieuws/Pages/Nieuws.aspx

Posted by SweDutch