Kroniek van een aangekondigde dood: BlackBerry stopt met smartphones

Bron: website Volkskrant 28.9.2016
BlackBerry is ter ziele, als fabrikant van smartphones. Topman John Chen liet woensdag weten dat het Canadese bedrijf ophoudt met de ontwikkeling van mobiele telefoons. Er zullen nog wel toestellen verschijnen met het logo van het ooit grootste mobieltjesmerk ter wereld, maar die zullen door anderen worden geproduceerd – te beginnen met een Indonesische fabrikant.

Door: en

Nog zeven jaar geleden was BlackBerry zo groot, dat het in sommige landen goed was voor elk tweede toestel dat werd verkocht. Onder een smartphone verstonden de meeste consumenten destijds nog een toestel met een volledig toetsenbord, waarmee je mail kon versturen. Zelfs de iPhone die Apple in 2007 introduceerde was aanvankelijk geen bedreiging. BlackBerry was zowel populair was bij zakelijke gebruikers als bij de jeugd, die de zegeningen had ontdekt van BlackBerry’s eigen gratis sms-en chatdienst.

Tegenslagen

Een reeks tegenslagen begon vanaf 2010, 2011 het bedrijf de das om te doen. Het blunderde met een toestel dat op de iPhone moest lijken, met een aanraakscherm en een virtueel toetsenbord. Het kampte met storingen die gebruikers dagenlang afsneed van hun mail ….. 

en internet. Het kampte met regeringen die inzage eisten in de versleutelde berichten die de BlackBerry-gebruikers konden verzenden. De Canadezen bedachten een antwoord op Apple’s iPad, maar hun tablet was een slap aftreksel daarvan zonder software om te e-mailen. ‘RIM heeft een BlackBerry uitgebracht zonder e-mail. In de hel moet het schaatsseizoen zijn aangebroken’, sneerde The New York Times.

De laatste jaren van BlackBerry vormen eigenlijk een kroniek van een aangekondigde dood. Topman Chen, aangetreden in 2013, zei in mei dat hij in september wilde bekijken of de mobieltjestak van BlackBerry weer winst zou gaan maken. Dat blijkt niet het geval. Het bedrijf gaat zich helemaal richten op software, waaronder toepassingen waarmee bedrijven kunnen voorkomen dat onbevoegden door diefstal of het kraken van een mobiele telefoon data stelen.

Dat een Indonesische fabrikant BlackBerry’s blijft maken is niet zo verwonderlijk. In dat land is de BlackBerry Messenger, de chatdienst, met 55 miljoen gebruikers populairder dan Facebook, Whatsapp, het Chinese WeChat of het Japanse Line.

http://www.volkskrant.nl/media/kroniek-van-een-aangekondigde-dood-blackberry-stopt-met-smartphones~a4385496/ 

Posted by SweDutch