‘Koppel behoud zelfstandigenaftrek aan verplicht pensioensparen ZZP’ers’

Bron: nieuwsbrief ZIPconomy 24.4.2016
ZZP Netwerk Nederland pleit voor koppelen van het behoud van de zelfstandigenaftrek voor zzz’ers aan een verplichte premiebetaling voor pensioenopbouw. Voorman Jerry Helmers maakte zijn standpunt duidelijk tijdens een uitgebreide informatiesessie over zzp’ers die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield met verschillende zzp vertegenwoordigende organisaties.
ZZP Netwerk Nederland maakt zich grote zorgen over het feit dat heel weinig zzp’ers en andere ondernemers voor hun pensioen sparen. “Het is een tikkende tijdbom. Met name de zzp’ers die wel voor hun pensioen sparen, vrezen dat zij in de toekomst dan financieel moeten opdraaien voor de dan ontstane armoede van niet-sparende ZZP’ers,” zegt Helmers.  “Immers, een AOW-uitkering is niet genoeg. Er zal dan een maatschappelijke beweging ontstaan waarbij een beroep wordt gedaan op sociale voorzieningen. Die moeten érgens uit  …..
gefinancierd worden en dat betekent dat er dan fiscale verschuivingen gaan ontstaan waarbij de mensen die een spaarpotje hebben opgebouwd, feitelijk worden afgestraft voor hun goede gedrag van nu.”

“Het liefst willen wij geen enkele verplichting aan ondernemers opleggen,” zegt Helmers. “Maar je mag liberaal, ondernemend en verantwoordelijk gedrag, dat nu door de sparende ZZP’ers wordt vertoond, niet afstraffen. Als er ZZP’ers zijn die het vertikken om voor hun pensioen te sparen, dan moet je ze ertoe dwingen. Pensioensparen is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Volgens Helmers wordt het probleem vergroot omdat veel zzp’ers volgens hem in huizen wonen die geheel of gedeeltelijk met aflossingsvrije hypotheken zijn gefinancierd. “Een financiële tijdbom. Regeren is vooruitzien. Als je nu zelfstandigenaftrek ontvangt, dan moet je dat bedrag dus gewoon gaan besteden aan een premiestorting voor pensioen. Werken moet lonen. Als je nu spaart voor een appeltje voor de dorst, dan wil je ook dat appeltje voor de dorst na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd kunnen consumeren. Je wilt dat niet delen met mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Solidariteit heeft z’n grenzen.”
http://www.zipconomy.nl/2016/04/koppel-behoud-zelfstandigenaftrek-aan-verplicht-pensioensparen-zzpers/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+zipconomy+%28ZiPconomy%29

Posted by SweDutch