Justitie negeert criminele ambtenaren

Politie en justitie hechten te weinig belang aan de aanpak van ambtscriminaliteit. Alleen als een ambtenaar verdacht wordt van corruptie, krijgt de zaak hoge prioriteit.
Vervolging niet verplicht Die kritiek staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie. De onderzoekers constateren veel frustratie bij overheidsorganisaties, omdat ze verplicht aangifte doen van ambtscriminaliteit maar politie en justitie niet verplicht zijn vervolgens over te gaan tot opsporing en vervolging. Het onderzoeksrapport omschrijft dat als ‘frustrerend en stuitend’.
Elke zaak afwegen
Justitieminister Ernst Hirsch Ballin heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bestreden dat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende belang hecht aan de aanpak van ambtscriminaliteit. De bewindsman stelt dat het OM elke zaak afweegt en vervolgens besluit of vervolging zinvol is. Hij pleit er wel voor dat justitie beter laat weten wat er met een aangifte is gebeurd.
Melden is verplicht
Ambtenaren zijn verplicht hun baas in te lichten als ze vermoeden dat een collega strafbare feiten pleegt. Vier van de vijf ambtenaren zijn niet op de hoogte van deze verplichting. Desondanks zullen de meeste ambtenaren vermoedens van strafbare feiten wel intern doorspelen, constateren de onderzoekers.
150 aangiftes
De ambtelijke top moet vervolgens aangifte doen bij de politie. Jaarlijks wordt bij politie en OM ten minste 150 keer aangifte gedaan van ambtscriminaliteit. Het werkelijke aantal keren dat ambtenaren misstappen begaan, ligt waarschijnlijk hoger.
Bron: Binenlands Bestuur website 11.12.2008

Posted by SweDutch