Journalisten dagen EU-parlement om bonnetjes

Bron: nieuwsbrief Europa nu 20.11.2015

BRUSSEL (ANP) – Een groep journalisten uit alle 28 EU-landen sleept het Europees Parlement voor de rechter. De zaak is aangespannen bij Europese Hof van Justitie omdat het parlement weigert inzage te geven in de manier waarop de 751 europarlementariërs hun toelages besteden.
De journalisten deden afgelopen zomer in eigen land wob-verzoeken om de bonnetjes en declaraties in te zien, maar ze kregen in september nul op het rekest. De verzoeken werden afgewezen vanwege privacybescherming en omdat het te veel werk met zich zou meebrengen. Dat meldt de NOS, die de Nederlandse stem vertegenwoordigt in het project.
Leden van het Europees Parlement krijgen behalve hun salaris ook toelages voor onder meer reiskosten, medewerkers en algemene onkosten. Vorig jaar werd inclusief salarissen 474 miljoen euro uitgegeven aan de parlementsleden, ruim ….
een kwart van de begroting.
De journalisten vinden dat de vergoedingen openbaar moeten zijn. Het betreft het eerste Europa-brede project van journalisten op het terrein van openbaarheid van bestuur.
http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvj9idsj04xr6/vjz67uullpz7?ctx=vh6ukzb3nnt0

Posted by SweDutch