Ik snap niet waarom jullie hier nog wonen

Bron: AD 10.6.2015 column Suna Floret 
‘Mijn moslimbroeders die willen stemmen op HDP! Uw stem is bestemd voor homo’s, voor Armeniërs, terroristen, vijanden van de Islam en anti-Turkse media uit Europa en Amerika. Allah, bescherm ons land tegen instabiliteit en waardeloosheid.’ Deze uitspraak deed Ahmet Agkündüz, de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam op zijn facebookpagina. Hij heeft duizenden likes ontvangen.
Dit is niet de eerste keer dat de heer Agkündüz dit soort denigrerende opmerkingen maakt. Dat hij nog steeds zijn functie kan uitoefenen in Rotterdam, vind ik bijna lachwekkend. Wat zou er gebeuren als een Nederlander, die op een universiteit in Turkije werkt zulke dingen zou hebben geschreven? De Turkse Nederlanders, de Turkse Rotterdammers, hebben massaal op de pro Islamitische partij van Erdogan (AKP) gestemd. Turken die hier zijn geboren en getogen van wie ik dacht dat ze enigszins wereldwijs zijn, hebben gekozen voor de religie in plaats van voor vrijheid. Zelfs de Turken in Saoedi-Arabië hebben in verhouding minder op de AKP gestemd. Misschien komt dat … 

omdat zij de donkere kant van de islam van dichtbij hebben gezien, ik weet het niet.

Gelukkig heeft de Turk in Turkije anders gesproken en gekozen voor het individu. Het maakte mij niet uit wie er aan de macht komt, als de macht van Erdogan maar wordt beperkt. Als zijn invloed op de Nederlandse Turken, op de tientallen moskeeën, maar wordt beperkt. Al die Turken die hier leven, maar alsnog voor een corrupte vorm van religie kiezen, voor een dictatuur, voor een paleis met meer dan duizend kamers, voor hoofddoekjes en lange baarden; ik snap eerlijk waar niet waarom jullie hier nog wonen. Wat kun je hier nog betekenen voor de maatschappij, wat kan de maatschappij nog voor jou betekenen? Als een Turk niet wordt aangenomen na een sollicitatie wordt het discriminatie genoemd. De afgelopen week hebben de Turkse Nederlanders onderling zoveel naar elkaar geroepen, geschreven en gezegd, dat het woord discriminatie nog te min is. Alsof ze zijn opgevoed door wolven. Ik ben veel liever een Armeense homo in plaats van een rector – op een universiteit nota bene – die haat aan het zaaien is. En vervolgens de koran pakt en zijn studenten vertelt dat het allemaal om vrede en saamhorigheid gaat. Wat is er aan de hand met jullie? Het lijkt alsof de democratie wordt gebruikt om de democratie om zeep te helpen. En iedereen kijkt toe. Ik proost op het individu! Ik proost op vrijheid!
http://krant.ad.nl/?code=ST-37070-6FWxe0kRKGO1uD4Yfaef-caps.ad.nl&state=paperId%2860750%29%2Czone%28AD%29#/paper


Posted by SweDutch