Hoogste houten woontoren van Nederland heeft zonnepanelen in de gevel

Bron: nieuwsbrief Solar magazine 2.4.2022

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week HAUT: de hoogste houten woontoren van Nederland die zonnepanelen in de gevel heeft.

Projectontwikkelaar Lingotto voorzag de woontoren aan de Amstel in Amsterdam samen met Team V Architectuur en Arup van een revolutionair ontwerp. Na 6 jaar ontwerpen en bouwen is HAUT afgelopen maand opgeleverd.

Hout waar het kanUitgangspunt is hout waar het kan, beton of staal waar het moet. Zo zijn de fundering, kelder en liftkern uitgevoerd in beton. Die betonnen kern zorgt voor stabiliteit van de hoofddraagconstructie en draagt bij aan de brandveiligheid van de woontoren. In totaal is voor de woontoren 2.000 kubieke meter hout gebruikt.

‘HAUT Amsterdam is op vele fronten een uniek project’, opent Rik van Ogtrop, managing partner bij Hermans Technisolar het gesprek. ‘Niet alleen vanwege het feit dat dit het hoogste hybride houten woontoren van Nederland is, maar ook door de fraaie in de gevel geïntegreerde zonnepanelen.’

Volledig op maat
De building integrated pv (bipv)-panelen die Hermans Technisolar voor het project heeft geleverd zijn volledig op maat gemaakt en niet te onderscheiden van de andere zwarte gevelelementen. De teruglevering van de zonne-energie vindt plaats per appartement.

Van Ogtrop: ‘De woontoren is een goed voorbeeld van de nieuwe manier van bouwen, met duidelijk focus op innovatie en duurzaamheid. Van sensorgestuurde installaties met lagetemperatuurvloerverwarming- en koeling tot nestkasten voor vogels en vleermuizen.’

De zonnepanelen van HAUT in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: geproduceerd in opdracht van Hermans Technisolar/Hermans Techniglaz)

Aantal zonnepanelen: 226 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de 226 Powerglaz bipv-panelen zijn geproduceerd in 15 verschillende maten. De vermogens van de bipv-modules bedragen 280, 350 en 420 wattpiek. Het totale vermogen van de pv-installatie bedraagt 80 kilowattpiek.

Omvormers: alle 226 zonnepanelen zijn voorzien van een micro-omvormer van Enphase, te weten van het type IQ7 en IQ7+.

Handvol
De allure van HAUT is ook in het buitenland opgemerkt. Het iconische gebouw heeft reeds het predicaat BREEAM Outstanding ontvangen voor zowel het ontwerp als de constructie. En dat is een beoordeling die wereldwijd pas aan een handvol woontorens is toegekend.

Het appartementencomplex is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en telt 52 woningen, vervaardigd met cross laminated timber (clt) vloeren en wanden. De gevel van de woontoren bestaat verder hoofdzakelijk uit zonwerend en isolerend ‘triple glas’ en donkere aluminiumkozijnen en dus deels uit zonnepanelen. De zonnepanelen in de gevel leveren energie aan de desbetreffende woning. De zonnepanelen op het dak leveren energie aan de algemene ruimten van het gebouw. HAUT heeft tot slot groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’.

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i26853/project-van-de-week-hoogste-houten-woontoren-van-nederland-heeft-zonnepanelen-in-de-gevel

Posted by SweDutch

Geef een reactie