HNW: Het Nieuwe Worstelen

Bron: nieuwsbrief Gemeente.nu 26.3.2014

Na jaren van Halleluja krijgt Het Nieuwe Werken steeds meer kritiek. Het blijkt worstelen een goed evenwicht te vinden, maar HNW biedt evenwel nog steeds voordelen.
Dat is de conclusie van een recent gepubliceerde rapport van onderzoeksbureau Gallup (zie bijlage), waarin met name is gekeken naar plaats- en tijdonafhankelijk werken. Al snel in het onderzoeksrapport komt Yahoo ter sprake. Na jaren nieuw werken, vroeg de CEO van de onderneming alle medewerkers weer nagenoeg altijd op kantoor te verschijnen. Het zou de communicatie en productie verbeteren.

De hoofdvraag van het onderzoek is: wat heeft plaats- en tijdonafhankelijk werken voor invloed op de motivatie en betrokkenheid van werknemers? Ze krijgen meer ……
verantwoordelijkheid, zijn relatief onafhankelijk, maar wordt het werk daar beter van? Niet altijd, concludeerde ook Google. Beide bedrijven zijn pioniers als het gaat om Het Nieuwe Werken. Daarmee is het de vraag of ze ook bij hun keuze voor restricties aan de vrijheden voorlopers worden voor andere bedrijven en overheden.

Betrokkenheid
De weerstand tegen Het Nieuwe Werken neemt toe. Tegelijkertijd blijkt uit het rapport van Gallup dat mensen die soms thuis werken zich meer betrokken voelen bij de zaak dan collega’s die altijd op kantoor verschijnen. Van de medewerkers die nooit thuis werken is maar 28 procent echt betrokken bij het werk en zelfs 20 procent van deze groep is niet tevreden met zijn baan. Dat geeft te denken.

Van de groep die ongeveer 20 procent van zijn tijd in zijn eigen huis of elders aan de slag is ruim 35 procent zeer betrokken bij het werk. Van de groep die meer dan de helft van de tijd buiten de deur werkt is dan weer 29 procent betrokken bij zijn taken en meer mensen ontevreden. Conclusie: zoek het evenwicht.

Contact
Sociale binding ontstaat door contact met collega’s, is ook een logische conclusie. Kijk vooral ook naar de aard van het werk, is het advies. Hoe dan ook blijft het altijd van belang elkaar in persoon te ontmoeten.

HNW 

http://www.gemeente.nu/Loopbaan/Nieuws/2014/3/HNW-Het-Nieuwe-Worstelen-1489641W/?cmpid=NLC|gemeente.nu|2014-03-28|[ERROR:%20Expression%20titel%20is%20undefined%20on%20line%205,%20column%20108%20in%20article.]

Posted by SweDutch