Historisch record in beleggingen logistiek vastgoed

Bron: nieuwsbrief Logistiekprofs.nl 27.10.2020

Beleggingen in logistiek vastgoed zijn ook in coronatijden onverminderd populair. Er is zelfs sprake van een historisch record: in de eerste drie kwartalen van 2020 werd er voor 34 procent meer geïnvesteerd. 

De coronacrisis lijkt vooralsnog minder impact te hebben op de algehele vastgoedmarkt dan verwacht. Voor geheel 2020 wordt een daling van 25 tot 35 procent voorspeld. Dat is een significatie daling, maar wel een percentage dat minder ernstig is dan in eerste instantie werd verwacht, stelt vastgoedspecialist CBRE. Die meevaller is te danken aan de forse beleggingen in logistiek vastgoed. Er werd in de eerste drie kwartalen voor 1,9 miljard euro geïnvesteerd in logistiek en industrieel vastgoed, een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (1,5 miljard euro).

Een historisch record, zegt CBRE in de Mid-Year Market Outlook. Naar verwachting zal het beleggingsvolume van logistiek vastgoed dit jaar uitkomen tussen de 3 en 3,5 miljard euro, tegenover 2,5 miljard in 2019.

Het recordvolume van beleggingen in logistiek vastgoed is het gevolg van het sterke beleggersvertrouwen in de sector en een aantal grote portefeuilletransacties. “In deze onrustige tijden vormt logistiek vastgoed een stabiele en veilige beleggingssector door de relatief stabiele huurinkomsten en gunstige vooruitzichten”, licht Jim Orsel toe, directeur logistiek vastgoed bij CBRE.

Huurprijzen

De inzakkende handelsvolumes zorgen er wel voor dat de meeste logistieke huurders afwachten en niet verhuizen of uitbreiden. Dit geldt met name voor huurders uit zwaar getroffen sectoren, zoals de detailhandel en auto-industrie. Volgens CBRE zijn hierdoor veel speculatieve ontwikkelingen opgeschort; er wordt niet gebouwd tot er een huurder of koper in beeld is. Daardoor zal de leegstand in beperkte mate toenemen.

De vastgoedorganisatie verwacht dat de huurprijzen de komende periode stabiel blijven. De markt blijft in balans door het stijgende aandeel van e-commerce, aldus CBRE. “Door corona groeit het aandeel van e-commerce harder dan verwacht en worden er meer voorraden aangelegd. Hierdoor is er op de langere termijn meer vraag naar logistiek vastgoed.”

https://www.logistiekprofs.nl/nieuws/historisch-record-in-beleggingen-logistiek-vastgoed?utm_source=nieuwsbrief_Oktober%202020%20editie%204&utm_medium=email&utm_campaign=edm_LogistiekProfs&utm_id=6825

Posted by SweDutch

Geef een reactie