Groot financieel belang Marokko bij dubbel paspoort

Marokko heeft een groot financieel belang bij de hechte band met onderdanen in het buitenland. Het is voor een kind van Marokkaanse ouders onmogelijk om afstand te doen van het Marokkaanse paspoort. Het gaat dan ook heel moeilijk worden voor minister Eberhard van der Laan (Integratie, PvdA) om te onderhandelen over de verplichte nationaliteit.Dat meldt De Telegraaf.

Van der Laan is momenteel in Marokko voor een werkbezoek. Hij ontmoet er een aantal ministers om te praten over Nederlandse problemen als importbruiden, neef-nicht huwelijken, de namenlijsten en de onopzegbare nationaliteit.

Koophuis
Van der Laan heeft eerder gezegd zich oncomfortabel te voelen bij Marokkaanse Nederlanders die in Nederland in een goedkoop huurhuis wonen en ondertussen investeren in een koophuis in eigen land.

Volgens De Telegraaf zijn de miljarden die Marokkaanse emigranten naar het land van herkomst sturen van levensbelang voor de Marokkaanse economie. Marokko wil de banden met de emigranten dan ook warm houden. Volgens de Wereldbank ging in 2008 zo’n 6,7 miljard euro naar Marokko. De wet in het land voorkomt bovendien dat geïnvesteerd geld zomaar weer wordt uitgevoerd. Voor een bedrag boven de 915 euro is speciale toestemming nodig.

Bron: ELsevier website 9.2.2010

Posted by SweDutch