Genetische mutatie helpt Tibetanen overleven op hoogte

Bron: Nu.nl 17.8.2014

Een achtduizend jaar oude genetische verandering zet Tibetanen, de bewoners van de Himalaya, op grote voorsprong.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Utah deze week in Nature Genetics.
De wetenschappers vergeleken het DNA van Tibetanen met dat van mensen die niet op grote hoogte woonden. Ze vonden dat één genetische mutatie vaak voorkwam bij de Tibetanen, tot wel 88 procent, maar zelden bij andere Aziaten die niet op de Tibetaanse hoogvlakte woonden.

De mutatie bleek in het EGLN-gen te liggen. Dat gen is betrokken bij de reactie van het lichaam op het leven op grote hoogte. Normaliter reageert ….. 
het lichaam op de ijle lucht door veel extra rode bloedcellen aan te maken om meer zuurstof mee te kunnen transporteren. Door die overproductie wordt het bloed heel dik, wat leidt tot hartproblemen en vaak een vroegtijdige dood.

Overdreven reactie
De onderzoekers ontdekten dat de mutatie de overdreven reactie van het lichaam intoomde. Op die manier kunnen Tibetanen het leven op grote hoogte wel aan.
Het is niet de eerste dat er een specifieke aanpassing van Tibetanen aan het leven op hoogte. hoogte wordt gevonden. Afgelopen maand ontdekte een andere onderzoeksgroep dat Tibetanen een voordelige genetische variatie hadden overgehouden aan seks met een andere menssoort.
http://www.nu.nl/gezondheid/3854621/genetische-mutatie-helpt-tibetanen-overleven-hoogte.html

Posted by SweDutch