Gamer zet dementen op de fiets

Bron: NRC 24-25-.11.2012
In Zweden kunnen patiënten met dementie binnenkort rondfietsen zonder de weg kwijt te raken.
In verschillende tehuizen start een project dat dementen laat fietsen door Google Street View-projecties. Ontwerper]ohn Nilsson creëerde zijn ‘jDome’ oorspronkelijk voor games. Door het computer- of tv-scherm te vervangen door een kleine koepel waarin in drie dimensies beelden worden geprojecteerd, wordt de spelervaring levensèchter.

De Zweed liet zich inspireren door de grote koepelvormige IMAX-bioscopen. Nilssons product werd opgepikt door het Health Technology Centre in Halland (HCH). Zij maakten er een ‘]DomeBike around’van door een soort hometrainer voor de koepel te zetten en beelden van Google Street View te projecteren. Met de pedalen beweeg je je vooruit door de beelden, dankzij sensoren op het stuur draai je naar links en rechts. Doordat je tijdens het ‘fietsen’ rondom je kunt kijken, heb je volgens Nilsson “het gevoel dat je buiten bent
geweest.” Kleinschalige proeven waren
succesvol,en nu wordt het toestel op grotere schaal getest.
Nilsson:”Je laat patiënten niet alleen fysiek trainen.]e oefent ook zonder risico’s het geheugen, en het is aangenaam tijdverdrijf.” Hij schat dat heftoestel straks zo’n 6.500 euro zal kosten.
Google Global Marketing is de eerste klant van dit product (opm: SweDutch).

Posted by SweDutch