FNV-baas Heerts: weg met zelfstandigenaftrek, zzp’er moet tarief verhogen

Bron: nieuwsbrief Z24 9.6.2015
FNV-voorman Ton Heerts is voorstander van het afschaffen van de zelfstandigenaftrek. “Want dat wordt betaald door de belastingbetaler.”

Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.
Werkgevers sparen volgens hem kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Die kunnen zo goedkoop werken, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen. “Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal zzp’ers in Nederland.”
Volgens de vakbondsman moeten zelfstandigen een hogere uurprijs vragen, als ze geen gebruik meer kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor werkgevers. “Ik ben helemaal niet tegen échte zelfstandigen, ik verzet mij wel sterk tegen gedwongen zzp’ers, zoals de pakketbezorgers bij PostNL.”

Zelfstandigenaftrek afschaffen?
Met de zelfstandigenaftrek hoeven zzp’ers over de eerste 7.280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Dat kost de schatkist jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro.
De commissie-Van Dijkhuizen, die de herziening van het belastingstelsel …. 
onderzocht, pleitte vorig jaar al voor het geleidelijk afschaffen van de zelfstandigenaftrek. De commissie noemde de aftrek een “ongerichte aftrekpost voor ondernemers, waarvan de hoogte in de huidige omstandigheden niet meer gerechtvaardigd wordt”.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil de fiscale voordelen voor zelfstandigen beperken om het minder aantrekkelijk te maken om zzp’er te worden. In Nederland zijn er zo’n 800 duizend zelfstandigen zonder personeel. Dit aantal neemt al jaren gestaag toe en loopt naar verwachting op naar 1 miljoen in 2020 als er niks gebeurt.
Met name schijnzelfstandigheid is het kabinet een doorn in het oog. Daarbij doen werknemers hetzelfde werk als zzp’er wat ze voorheen in loondienst deden, waardoor bedrijven geen werkgeverslasten hoeven af te dragen.
De regeringspartijen PvdA en VVD willen echter niet tornen aan de zelfstandigenaftrek. Dat lieten de woordvoerders van beide partijen vorige week weten. Daarmee is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel van Wiebes.

Hervorming sociaal stelsel
FNV-voorman Heerts zegt daarnaast tegenover het FD fel tegenstander te zijn van sociale voorzieningen voor zzp’ers. Hij wil geen verdere hervormingen. Heerts denkt dat het “sociale stelsel wordt vernietigd” als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. “Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben.”
Werkgeverskoepel AWVN wil dat het sociale stelsel op de schop gaat ten gunste van zelfstandigen. Heerts: “Dit klinkt sympathiek, maar het is ingestoken door rechtse lui en werkgevers die geen premies meer willen betalen en alle risico’s op werknemers willen afschuiven.”
D66, PvdA, CDA en GroenLinks zien wel iets in het gelijktrekken van zzp’ers en mensen met een vast contract.
http://www.z24.nl/ondernemen/fnv-baas-heerts-weg-met-zelfstandigenaftrek-zzper-moet-tarief-verhogen-566415

Posted by SweDutch