EU Hof: Particulier die zonnepanelen aanschaft is BTW-ondernemer

Bron:Accountancynieuws 20.6.2013

Ook een particulier die zonnepanelen aanschaft om op een woning te plaatsen, is ondernemer voor de BTW. Daarmee kan tot 21 procent bespaard worden op de aanschaf- en plaatsingskosten van zonnepanelen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013, waarover Flynth bericht.   
Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen woning. De elektriciteit die zij daarmee opwekken, leveren ze (deels) terug aan het energienet. Tot voor kort ging iedereen in Nederland er vanuit, dat deze ‘terugleverende’ particulieren geen BTW-ondernemers waren. Die opvatting blijkt niet te stroken met de Europese regels.  
Uitspraak Europese Hof van Justitie (zaak C-219/12) 
Meneer Fuchs is een particulier woonachtig in Oostenrijk. In 2005  …. 

  heeft hij zonnepanelen op het dak van zijn privéwoning geplaatst. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Fuchs kan de geproduceerde elektriciteit niet opslaan voor uitgesteld eigen verbruik. Het Europese Hof van Justitie heeft nu laten weten het eens te zijn met de argumentatie, dat de heer Fuchs door het terugleveren van de opgewekte energie als BTW-ondernemer kan worden aangemerkt. Niet alleen moet Fuchs dus BTW afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij mag ook de BTW die op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen drukt verrekenen.  

Btw over zonnepanelen terugkrijgen? 
Flynth: ‘Bent u particulier en heeft u recentelijk zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden wij u aan om zich zo spoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als  ondernemer. U kunt daarmee de BTW over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen. Uw voordeel kan dus oplopen tot 21 procent.’
http://www.accountancynieuws.nl/actueel/fiscaliteit/eu-hof-particulier-die-zonnepanelen-aanschaft-is.123911.lynkx

Posted by SweDutch