Eindelijk actie bij tolken tegen eenzijdig opgelegd tarief.

Bron: mailbericht van infotv@xs4all.nl 16.4.2015 
Eindelijk heeft nu ook een landelijke krant het nieuws opgepikt dat tolken werk weigeren voor een tarief dat TVcN ‘marktconform’ durft te noemen. (zo beweren ze ook dat je je eigen tarieven kunt instellen…naar beneden bijstellen, zullen ze bedoelen, want omhoog kan niet) Ook zegt zij dat de staking nog niet tot grote problemen leidt en dat sommige tolken nu zelfs meer betaald krijgen en er op vooruit zijn gegaan. Beide uitspraken zijn aantoonbaar niet waar:

De KMAR meldt op haar websitedat er wachtrijen zijn aan de telefoon en de tolken Arabisch-Syrisch-Libanees, die er op vooruit zouden zijn gegaan, hebben eerst 10% ingeleverd om misschien aan het eind van de maand 5% daarvan terug te kunnen verdienen als zij zich houden aan de regels van TVcN: 95% van de opdrachten aannemen gedurende het hele tweede kwartaal wel te verstaan. Nog altijd een tariefsverlaging van 5%. Ze kijken wel uit!
TVcN bagatelliseert deze actie, omdat ze hoopt dat werkweigerende tolken weer aan het werk gaan voor dit tarief. De afnameplicht om registertolken in te zetten, wordt niet gecontroleerd en iedereen die maar wil mag nu tolken, maar men wil…… 

  wel graag het nummer van een beëdigd tolk onder het verhoor kunnen zetten bij de opsporingsdiensten. Dus, beëdigde tolken: wees zuinig op uw zuurverdiende tolknummer, doe de verhoren zelf en zet het niet onder het werk van een ander, want de opsporingsdiensten hebben dat nummer hard nodig. Uw beëdiging is uw wapen in deze strijd. Nogmaals: weiger opdrachten van de TVcN-computer voor opsporing(Kmar, Fiod, Belastingdienst enz.) en asielketen. Asielrecht betreft de RvR, die kunt u gerust aannemen. Nog beter: vul de meegestuurde bijlage in en stuur of mail hem naar TVcN.

De krant spreekt van 30% van de tolken van de beroepsvereniging (welke?) die deelneemt aan de actie, maar dat is een relatief klein deel van het totaal aan tolken, en de meesten zijn geen lid van een beroepsvereniging. In werkelijkheid zijn het er dus veel meer. Berichten van niet-ingelogde tolken die telefonisch worden benaderd zijn overweldigend en zeer bemoedigend.
De feiten zijn dus ook inzet van de strijd geworden en worden verdraaid. Laat u niet gek maken: werken voor dit tarief is de dood in de pot. We moeten deze slag winnen.

Bent u geen lid (meer) van een beroepsvereniging, sluit u dan aan bij FNV-zzp of CNV-zzp, naast vele andere voordelen kunnen zij ons helpen bij het organiseren en vooral coördineren van goede acties, wat onze beroepsverenigingen zelf zeggen niet te kunnen. Veel collega’s zijn al lid en hoe meer hoe beter. Laat u niet van de wijs brengen door misinformatie, weiger deze tarieven. Kom en blijf in actie!

Posted by SweDutch