Bron: De standaard (B) 23.9.2013
De docenten van de universiteiten en hogescholen die in het Engels lesgeven, moesten de afgelopen maanden een taaltest Engels afleggen.
De KU Leuven meldt dat tien procent het vereiste niveau niet haalt. Aan de Universiteit Antwerpen is dat 13 procent, aan de UGent 14 procent, aan de UHasselt tussen 15 en 20 procent en aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 20 procent.
Sommige professoren die gebuisd zijn, doceren al decennia in het Engels. Klachten over hun taalgebruik hebben ze tot nog toe niet gekregen. Ze zijn boos, teleurgesteld en gekwetst.
‘Deze mensen zijn een kei in hun discipline’, zegt ……
Kristiaan Versluys, directeur onderwijs aan de UGent. ‘Er zitten potentiële Nobelprijswinnaars bij. Ze publiceren in Engelstalige tijdschriften, spreken op internationale congressen. En dan gebeurt dit. Er zijn er die foert zeggen. Voor hen hoeft die Engelstalige cursus niet meer.’
Strikt gezien mag een gezakte prof zijn vak niet meer in het Engels geven. De universiteiten vragen nu een overgangsregeling. Zo zou een niet-geslaagde docent dit academiejaar – dat vandaag van start gaat – mogen voortdoen en zich ondertussen bijscholen. Maar het decreet, dat de taaltest Engels oplegde, voorziet niet in zo’n overgang.
Er is wel een achterpoortje: er kan een andere titularis voor het vak worden aangesteld. Die kan zich dan gewoon door de gezakte prof laten vervangen. Maar de instellingen lijken niet van plan daar gebruik van te maken.
De taaltest Engels was opgelegd door de Vlaamse overheid, omdat door de internationalisering steeds meer vakken in het Engels worden gedoceerd.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20130922_025
**gezakt