E-factureren vanaf 2017 een voldongen feit

Bron: nieuwsbrief ManagersonLine.nl 4.11.2016
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog precies twee maanden om op elektronisch factureren over te stappen. Dit geldt voor bedrijven, ongeacht de bedrijfsgrootte, die van 1 januari 2017 nog zaken willen blijven doen met de Nederlandse Rijksoverheid.

Papieren en pdf- facturen worden vanaf het nieuwe jaar simpelweg niet meer in behandeling genomen. Met deze transitie is de Rijksoverheid hard op weg om arbeidsintensieve, inefficiënte, fout- en fraudegevoelige papieren factuurstromen achter zich te laten en sneller rekeningen te kunnen valideren, betalen en af te handelen.
“Verwonderlijk dat de bulk van B2G-facturen nog steeds via een analoog en relatief duur verwerkingsproces plaatsvindt,” stelt Jos Wellema, Director Network Business Benelux bij  Basware. “De Rijksoverheid is een van de grootste afnemers van diensten in Nederland waarvoor het jaarlijks honderdduizenden facturen ontvangt. Los van papier-, transport- en verwerkingskosten werkt dit proces vertragend. Het elektronisch aanleveren is een enorme vooruitgang.”

Uitzondering
De verplichtstelling van het elektronische aanleveren geldt niet voor alle facturen: vanaf 1 januari aanstaande gaat om nieuwe inkoopcontracten voor de …
  Rijksoverheid en niet over bestaande contracten naar decentrale overheden. “Maar de eerste verplichtstelling is vanaf 2017 een voldongen feit,” vult Wellema aan. “Het is dé mogelijkheid voor bedrijven om alvast gewend te raken aan de toekomstige vorm van factureren. We verwachten dat de adoptie van e-factureren nog sneller zal gaan dan de penetratie van smartphones bij de consument.”

Nederland klaar voor UBL?
Om het bedrijfsleven zo veel mogelijk te faciliteren, heeft het Nederlandse Platform E-factureren (www.platformelfa.nl) in samenwerking met onderzoeksbureau GBNED het label UBL Ready geïntroduceerd. ‘Universal Business Language’ zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven UBL e-facturen met elkaar kunnen uitwisselen en dit richting hun klanten of leveranciers zichtbaar maken. Friso de Jong, oprichter van Platform E-factureren en een van de initiatiefnemers van UBL Ready: “UBL e-factureren levert aanzienlijke kostenbesparingen bij klanten op omdat dit soort factuur automatisch kunnen worden ingeboekt. Er is nog een bijkomend voordeel: leveranciers met het ‘UBL Ready’-predikaat kunnen, naast de pdf-facturen die zij reeds versturen, ook UBL e-facturen naar hun afnemers opsturen. UBLready.nl  geeft ondernemingen in vijf duidelijke stappen aan hoe het ‘factureren van de toekomst’ in de gelederen op te nemen.”
De Nederlandse Rijksoverheid verlangt van haar afnemers dat zij niet alleen hun facturen in UBL kunnen verzenden maar ook dat zij deze via een ‘overheidsinfrastructuur’ aanleveren.
http://www.managersonline.nl/nieuws/17923/-e-factureren-vanaf-2017-een-voldongen-feit-.html

Posted by SweDutch